Zuid Marokko backpack tour

Mirleft SunsetGood old backpacken is een feest in het zuiden van Marokko.

Behalve tijdloos rondreizen, vind je toffe medina’s in kleurrijke stadjes en heerlijke stranden langs grillige rotskusten of van kilometers lang wit zand. Golfsurfen en nog heel veel andere outdooractiviteiten pik je onderweg gemakkelijk even mee…

Vanuit Nederland ben je voor weinig zo in Agadir of Marrakech.

In dit ‘gratis reisprogramma’ vind je alles wat je nodig hebt voor deze coole trip.

De route

Marrakech – Tiznit – (Aglou plage) – Mirleft – Sidi Ifni – Agadir vliegveld.

Lokaal vervoer met kindGoedkoop vliegen

Heen op Marrakech, terug van Agadir of andersom. Met Transavia of Ryanair is beste prijs als je niet vast zit aan populaire reisdagen. Prijzen vergelijken kan via Skyscanner of Worldticketcenter. Of kijk op de websites van de vliegmaatschappijen om het prijsverloop over langere tijd te checken.

Zonder stadsbezoek Marrakech, kan je ook een retour op Agadir nemen.

Lokaal transport voor een paar dirham

Alle vervoer in Marokko is prima te doen met bussen van Supratours of CTM en/of met grand taxi’s. Het wordt aangeraden een busticket een dag van te voren te kopen.

In Marrakech, Tiznit en Sidi Ifni zijn verkoopkantoren bij de centrale busstations (gare routière). Van en naar Aglou plage en Mirleft moet je de grand taxi nemen. Deze rijden vanaf vaste ‘taxi stations’.

Een grand taxi is een grote Mercedes of een grote gammele Peugeot met zes passagiers en één chauffeur. Je betaalt soms nog minder dan voor een busticket. Gewoon doen. Even wennen aan het begin, maar na één ritje is het ijs gebroken.

En dan… op pad in Marokko

Marrakech

Bezoekje Marrakech omschrijven we niet. Hierover is genoeg informatie in alle reisboeken en -sites te vinden ;-) . Have fun!

Tiznit

Hotel des TouristesTiznit kent twee leuke hotels. Hotel des Touristes voor de budgetreiziger (S/D, 60/90 Dh, incl. wifi) en Hotel restaurant Riad le Líeu (S/D rond de 200/240 Dh, incl. wifi) voor de iets ruimere portemonnee. Allebei in het centrum van Tiznit en sympathiek sfeertje bij beiden!

De medina van Tiznit is een verademing vergeleken met vele andere Marokkaanse steden en stadjes. Je kan zo goed als ongestoord rondkijken en vaak krijg je eerlijke prijzen. Dit geldt niet voor de typische toeristen winkeltjes. Hier moet je wel als vanouds tot op het bot onderhandelen.

Drukte in medina Tiznit

Via Riad le Lieu kan je een prima massage reserveren. Ook als niet-gast.

Culinair is Tiznit niet heel bijzonder. Riad le Lieu is de enige uitzondering met wel-sfeervol eten. Goedkoop en goed eten is te vinden in het absoluut niet sfeervolle Café la ville Nouvelle op de eerste verdieping. Met een tafel bij het raam, kan je het straatleven in alle rust bestuderen.

Tiznit is ‘de’ stad voor zilver met een lange en rijke geschiedenis van zilversmederij. In Tiznit stikt het dan ook van de zilverjuweliers. Verleidelijk voor sommigen, maar hoofdpijn voor velen. Je moet er of veel van afweten, of veel tijd hebben, wil je een goede deal kunnen maken. Of het risico van een fiasco voor lief nemen en kopen wat je leuk vindt.

Aglou plage

Hotel Aglou BeachDit afgelegen plaatsje heeft enkele restaurantjes en Hotel Aglou Beach (S/D 200 á 250 / 350 Dh). Het strand is ook goed te bezoeken even op en neer in één dag vanuit Tiznit. De laatste grand taxi’s vertrekken rond 17.00 terug naar Tiznit. Alleen in het hoogseizoen juli en augustus is Aglou plage druk met lokale vakantiegangers. De rest van het jaar is het heel rustig. Vooral de moeite waard voor een lange strandwandeling. Je kan goed picknicken aan het strand. Beste is het om dan je inkopen uit Tiznit mee te brengen.

Aglou plage kan je bij tijdgebrek ook overslaan.

Mirleft

Aftas Beach MirleftMirleft heeft een aantal hotels, waarvan twee vooral interessant zijn. In Mirleft dorp is dat Hotel du Sud (S/D 120/200 Dh) en aan het strand is dat het kleine Aftas Beach House (S/D rond de 150/300 Dh, incl wifi). Ook worden er door jongens met sleutels appartementen te huur aangeboden. Vaak voor sympathieke prijzen, maar wel altijd even checken en onderhandelen. Je hebt dan wel minder contact met andere reizigers. In het centrum, rond Hotel du Sud, zijn nog enkele andere sympathieke hotelletjes te vinden.

Savage Beach MirleftMirleft is vooral een klein mekka voor golfsurfers. Er zitten diverse betaalbare surfschooltjes. Deze zijn goed via de hotels te boeken of ga even zelf op pad om wat leuks te vinden. Daarnaast kan je er (leren) paragliden.

Er zijn ongeveer zes afgelegen strandjes. Allemaal omgeven door rotsplateaus. Dit maakt Mirleft boeiend als bolwerk van ‘geheime’ strandjes.

Surfen kost rond de 200 Dh voor twee uur les in kleine groepen inclusief board, wetsuit en vervoer naar één van de strandjes.

Culinair MirleftCulinair is Mirleft vele malen interessanter dan Tiznit. Bij Hotel du Sud en de restaurantjes er naast kan je erg lekker en sfeervol eten. Waar je een afzakker met alcohol kan krijgen wisselt. Vraag ter plaatse naar het laatste nieuws hierover.

Laat je niet intimideren door toeristenjagers op de taxiparkeerplaats. Die van Mirleft zijn net hyena’s. Ga onafhankelijk van deze pushers op verkenning in Mirleft. Als je eenmaal je stek hebt gevonden in Mirleft, heb je geen last meer van extreem opdringerige toeristenbelagers.

Sidi Ifni

Vooral één hotel is de chillplek van Sidi Ifni. Dat is Hotel restaurant Suerte Loca, heerlijk dicht bij het strand. De eigenaars zijn een gastvrije Marokkaanse familie. Het hotel heeft nog geen website. + 212 (0) 528 875350 is het telefoonnummer of email Hotel Suerte Loca Sidi Ifnisuerteloca36@yahoo.com. Singlekamers vanaf 80 Dh, incl wifi. Surflessen en andere uitstapjes zijn via het hotel voor sympathieke prijzen te boeken.

Bij het strand is een bar (Amstel reclame boven de deur) waar de goedkoopste alcohol van de hele regio wordt geschonken. Ook voor ‘en emporter = meenemen’.

Check out café Nomad. Een prettige rariteit op culinair gebied.

Sidi Ifni strandDe sfeer van Sidi Ifni is cool. In het centrum is de lokale markt met verkopers die gewoon voor de leut wat met hun klanten babbelen, ook met hun toeristische klanten. Verder mooi onderhouden Spaanse huizen, restaurantjes en overwegend prettige bewoners. Solo picknicken aan het Place Hassan II kan zonder dat ook maar iemand je komt lastig vallen. Zeker als je Marrakech ook hebt gedaan, is het grappig en een verademing om het verschil mee te maken. Zelfs Hicham van de surfshopWoodstockshop Sidi Ifni annex toeristenwinkeltje Woodstockshop wil helemaal niets verkopen. Wel babbelen. Want that’s Sidi Ifni.

Één uitzondering; hotel Bellevue wordt gerund door geregeld aangeschoten botteriken. Grof tegen in ieder geval vrouwelijke klanten. Het uitzicht dat zij bieden kan je ook zien door iets verderop een stukje de arme wijk in te lopen op de rotsen boven het strand.

Door naar het ‘diepe’ zuiden

Heb je tijd over, overweeg dan een trip naar de woestijn. Met kamelen, eigen benen (vier uur op een kameel is niet te doen) en tenten op pad in ‘het grote niets’, is een bijzondere ervaring. Met Landrover kan ook, maar de woestijn laat zich pas echt aan je zien als je Veel kleine trekking bureautjes en surfscholenenkele dagen in een karavaan rondtrekt zonder mechanische middelen. Er zijn in het afgelegen niet toeristische zuiden maar weinig aanbieders voor woestijntrips. La ferme de Manon doet aan woestijntrekkings iets ten zuiden van Goulmime. Rij je zelf door naar Tan Tan plage, dan is er 30 kilometer zuidelijk van Tan Tan plage een Lagune waar je Zandduinen, Sahara en Zee op een en dezelfde plek op je in kan laten werken. Je rolt van het hete Saharazand zo de koude Atlantische oceaan, of de iets warmere lagune in.

Bergtrekking in het oosten

Naar het oosten ligt Tafraoute. Een mooi gebied voor wandel- en fietstrekkings. Jebel Lkest is de hoogste berg van dit deel van de Anti Atlas. Prachtige tocht, wel pittig. Niet voor ongetrainde wandelaars. Er zijn meer mooie tochten. Check out de lokale (berg)wandelgidsen. Zonder begeleiding de bergen in, is niet aan te raden. Er zijn geen wandelkaarten waarmee je zelf op pad kunt zoals in de Alpen. De meteorologische omstandigheden en bereikbaarheid van eventuele hulpdiensten (welke?) zijn ook een heel ander verhaal dan in Europa. Tafraoute staat ook bekend om de prettige hamams.

Wat organisatorische weetjes

Geldzaken

In Aglou plage is geen bank en geen pin. Alle andere plaatsen hebben banken en ATM-machines. In Mirleft is als enige maar één bank, dus zorg dat je wat reserve geld bij je hebt. Het blijft wel Marokko, dus storingen horen bij het dagelijkse leven.

11 dirham (Dh) is ongeveer 1 euro.

Wegpaaltje Tiznit 44 kmRouteinformatie onderweg

De papieren Lonely Planet is voor deze Zuid Marokko trip een prima reisbijbel, inclusief plattegronden van Tiznit en Sidi Ifni.

Bijna alle genoemde hotels en restaurants zijn terug te vinden in de L.P. Riad le Lieu (Tiznit), Hotel du Sud (Mirleft) en Aftas Beach House (Mirleft) niet.

Voor Riad le Lieu loop je naar hotel des Touristes. In de straat direct daar achter/naast staat een groot bord voor Riad le Lieu. Loop 150 meter deze straat in en je ziet een kleiner bord naar links voor Riad le Lieu.

Hotel du Sud ligt in het centrum(pje) van Mirleft. Vanaf de taxiparkeerplaats moet je van de oceaan wegwandelen het stadje in. Negeer kleinere straatjes links- en rechtsaf. Na ongeveer 300 meter, daar waar je een patteserie rechts ziet en de straat ruim wordt (hier is vaak markt), ga je linksaf. 100 meter verderop is onder andere Hotel du Sud.

Op de website van Aftas Beach House staat een goede plattegrond. Het Beach House is ongeveer 10 minuten lopen vanaf de taxiparkeerplaats over een onverharde weg. Of neem eenmalig een lokale taxi voor 30 Dh.

Aftas Beach House met wifiBellen

Een Marokkaanse prépaid Sim is gratis of hooguit 5 euro. Op het vliegveld te verkrijgen. Of anders in Marrakech of Tiznit. Dit kan veel geld schelen. Met een Europees nummer verbel je al gauw 70 eurocent per minuut. Meditel is een van de goedkopere lokale telefoonbedrijven. Telecom Maroc of Jawal zijn ook prima. Inwi is een nieuwere provider. Je kan met een Marokkaanse Sim soms niet naar Nederland bellen, maar vanuit Nederland kunnen mensen jou wel bellen. In hotels is steeds meer gratis wifi beschikbaar en een simkaart dus overbodig, maar bellen onderweg voor reserveringen kan handig zijn met een Marokkaanse Sim.

Reisschema

 • Café Aftas MirleftVliegen naar Marokko, ongeveer 4 uur vliegen.
 • Stad Marrakech.
 • Supratours of CTM bus Marrakech – Tiznit 120 Dh, 5 á 6 uur rijden.
 • Sla Agadir over, waarschijnlijk moet je er alleen overstappen..
 • Tiznit; medina en sympathiek shoppen, massage, hamam.
 • Grand taxi Tiznit - Aglou plage 6 Dh, 15 minuten rijden.
 • Strandwandeling Aglou plage, rotsen en breed zandstrand.
 • Grand Taxi Tiznit – Mirleft ongeveer 15 Dh, 10 Dh. toeslag voor grote bagage. Klein uur rijden.Straat Sidi Ifni
 • Mirleft; golfsurfen en paragliden, keren en smeren aan het strand en stevig wandelen om alle strandjes te bezoeken. Lekker en sfeervol eten.
 • Grand Taxi Mirleft – Sidi Ifni ongeveer 15 Dh, 10 Dh. toeslag voor grote bagage. 45 minuten rijden.
 • Sidi Ifni; golfsurfen en chillen.
 • Sidi Ifni – Agadir vervoer afhankelijk van je budget en tijd. Met rechtstreeks vervoer ongeveer 3 uur naar vliegveld.

Aftas Beach Mirleft namiddagsport

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>