Winter Anders Top 11

In volledig (!) willekeurige volgorde.

1.

Trekking ‘eigenzinnig cross country’ (Engels voor langlauf, duh). Voor middle every age (alles vanaf de puberteit en voor de rollator) cowboys of wannabee cowboys. Simpelweg voor en met  iedereen met een prettig losse ‘mind’ en een beetje skibenen en een redelijke conditie en wat doorzettingsvermogen. Op latten door de sneeuw. Met moeite voor mooie of anderszins boeiende locaties. Net even meer roering in de tent dan vanuit een en dezelfde vreet- en slaapschuur in 100% voorspelbaar terrein.  Op een toegankelijk (dus niet meteen zwaar skitouren) manier. Niet super heftig, maar wel tenminste een beetje rauwer dan … tja, dan. Vul maar in. Soms basic, soms verrassend. Afhankelijk van wat mogelijk dan wel wenselijk is. Wel redelijke conditie vereist!

Een voorbeeld vind je hier.

2.

Schaatstochten week op sneeuw ‘laat Erben maar thuis’. Stempelen en route en kruisje aan het eind. Geen erwtensoep, wel heerlijk winters doorleefd de gladde sneeuwroutes op. En daaraan vooraf een paar dagen voorbereiding. Leren schaatsen op sneeuw. Nu in Nederland de schaatstochten beperkt zijn tot uitwijken naar de Weisensee met een grote groep over fanatieke diehards, ligt een nieuwe prettige uitdaging op de loer. Unox muts op, lang weekend de latten onder, nog even en Erben W zijn ijskoorts wordt weggevaagd door hordes sneeuwschaatsers (freestyle / cross country skating). Voor het zover is en wij dus dan gaan afhaken, nodigen wij iedereen uit om de kunst van het ‘sneeuwschaatsen’ op strakke skatinglatten te leren. En deze nieuw verworven kunst der vrieskousporten af te sluiten met een tocht van een zelf te kiezen aantal kilometers. Geen kruisje, wel een ‘loipe-nagel’ als trots relikwie mee naar huis. Alles op zijn ‘schaatstochts’. Een simpel huis, samen koken of poldermodellend dan wel met veto voor de reisleider een restaurant opzoeken, ontbijt in een zak aan de deur, koffie pruttelend in de machine, de ijsmuts op en een nieuwe schaatsdag kan beginnen. Doe bijvoorbeeld 4 ochtenden les/training en de middag voor een kleine tocht. Dag 5 verzoeknummers of een dag spijbelen (Hallenbad en sauna of zonnenterras?) en dag 6 een eigen tocht der tochten. Iedereen op zijn of haar eigen niveau. Leutasch en Seefeld regio meer dan geschikt voor dit plan! Veel betaalbare pensions als je niet in centrum Seefeld gaat zitten. Prima busnetwerk om de mooiste stukken er uit te pikken. In Leutasch met name een gespecialiseerde skischool voor cross country.

3.

Onderzoeken: Saint Laurent en Grand Vaud / Jura. Spin in web van CC en BC routes. Sowieso bakermat van Franse langlauf en getipt door Christian, tijdelijk medebewoner in hostel Romedihof in Imst en afkomstig uit de Jura.

4.

Pitztal Gletsjer off piste tour en skiroutes Hoch Zeiger. Goed informeren van te voren. Toegankelijk skitouren voor goede pisteskiërs en daarmee beginnende tourskiërs kan hier goed als sneeuw en weer tenminste meewerken. Met trein omhoog. Dat scheelt! Ga altijd met begeleiding!!! Lawineongelukken zijn geen kinderspel. Engel van hostel Romedihof in Imst is skileraar op de Hochzeiger, dus vraag hem om de laatste tips. Het hostel ligt een uur rijden van de gletsjer. Rond de 20 euro per nacht inclusief bescheiden ontbijt.

5.

Noord, Oost, West, Zuid Marokko backpack hit. De massa ‘doet’ Marrakech en nog wat voor de hand liggende uitstappen er om heen. Niets mis mee. Vooral doorgaan. Dat houdt de tickets goedkoop. Maar wel wegwezen van de main track.  Heel Marokko is bereikbaar met bussen van CTM en Supratours. Begin in Nador en eindig in Agadir met een combiticket of wat je dan ook verzint. Er is heel veel meer in Marokko en daar komt de massa niet. Gaan! Zie op www.verliefdopreizen.nl de Zuid Marokko backpack tour vanuit Agadir tot in het diepe zuiden, maar feitelijk is het overal boeiend.

6.

Transavia vliegt weer op Kaapverdië. Nu de geheimtips nog. Wie?!

7.

Porto naar Santiago te voetLees Elsbeth. Met het advies vooral de wintermaanden niet te mijden.

8.

Wie een iets groter budget dan wel een dubbel diamond black afwijking heeft: Skien in de States, bij voorkeur een paar weken, vanuit het hostel in Breckenridge. Zie Ellemiek.

9.

Schnupperweek Alpen sneeuwsport alles behalve alpine skiën / boarden. Zie slotopmerking Leutasch / Seefeld onderzoek.

10.

Wordt vervolgd

11.

Winter Anders meneer Sibrgfl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>