Funplan Nederland; voorbereiding cross country safari

Stap 1

Heel simpel; meld je aan bij een rolskiclub (individueel en groepen) in jouw regio. De adressen staan even verderop. Of bij verliefdopreizen (groepen, bedrijven, individueel).

Je eerste rondkrabbelende slagen op rolski’s is plezier! Je hoofd raakt er van leeg en je buikspieren slap van het lachen en ook nog strak getraind door de (buikspieren aangespannen houden!) afzettechniek.

Gewoon doen.

De meest actieve verenigingen zijn

Mix pakket

De clubs starten regelmatig met lessen! Om er echt wat aan te hebben, rol je bij voorkeur minimaal 3 tot 6 maanden bij een club mee en leer je zowel klassieke als skate technieken. Beide zijn aan te raden voor een allround handiger houding op onhandige materialen. Ook kan je zo uitproberen wat jou het best ligt. Of mogelijk is juist de afwisseling leuk! Opstapcursussen zijn vaak een week of 6. Zo kan je eerst kijken of je het wat vindt.

Wel is het voor de meeste mensen handig eerst een serie van het een te doen en dan pas een serie van de andere cross country vorm.

Klassiek is met de ski’s recht vooruit. In de sneeuw vaak met behulp van een getrokken spoor. Maar ook off-loipe te gebruiken! Je kan dus ook de gebaande paden tot op zekere hoogte verlaten. Freestyle of skating is een combinatie van stok- en schaatsbewegingen. Hiervoor heb je een gewalst breed pad nodig om slagen te kunnen maken.

Lesplan 4 maanden Week 1 t/m 6 Week 7 t/m 12 Week 12 t/m 16
Klassiek X
Skate (Freestyle) X
Mix tochten en techniek X

Het resultaat is dat je daarna niet langer afhankelijk van ijs bent voor mooie schaatstoertochten. Al dan niet met stempels, kruisjes en medailles. En de basis is gelegd voor een tof winter avontuur.

Wat je daarnaast nog aan conditie- en of krachttraining nodig hebt, zal afhangen van je plannen voor de winter. Doe in ieder geval naast je (nieuwe) rolski activiteiten nog je reguliere sport activiteiten. En als je die niet hebt… het heeft voordeel als je die dan wel gaat opbouwen. Alles passend bij jouw plannen. Maar voorkomen van blessures en het waarborgen van jouw winterplezier vraagt wel om opbouw in je sportactiviteiten.

Fun en ook goed lessenplan

Vraag om een prettig lespakket, gericht op veel handigheid. Vooral als je de Pustertaler safari wil gaan doen, heb je baat bij zowel standaard technieken als aan kluun achtige (speelse) technieken. Naast oefenen in de officiële technieken is ook soepelheid in ietwat ontregelde situaties van belang (en ook gewoon heel leuk). Allround handigheid en balans zijn onontbeerlijk. Meestal hebben de rolskiclubs al lessenplannen klaar liggen. Daar kan je dan zo in stappen!

Langlaufers die de sport voor het echie beoefenen, zijn solide, betrouwbaar en tof! De trainers bij de diverse clubs zijn zonder uitzondering gedreven en leuk. En dat is meer dan prettig. Op dat punt zit je bij alle in Nederland door de NskiV gecertificeerde rolski en langlauf trainers goed!

Wat een enkele keer wat spaarzaam kan zijn, is ruimte om het wat losser aan te pakken. En voor ‘ons’, laten we zeggen tiepjes van buiten die eerst gewoon lompe maar wel veilige safari’s willen leren maken, zonder marathon, wedstrijd-, of extreem duursport verleden, kan dat wat streng lijken.

Mocht je dat tegen komen en werkt dat voor jou minder goed, vraag dan gerust om een iets lossere en laten we zeggen net iets meer Tiroolse benadering (daar gruwelt de NskiV dan wel weer van :-) , maar ja). Zonder plat, schreeuwerig of laks te worden. Wel lekker vlieguren maken. Met de perfecte mix van ‘Hollandse vlaklander soms wel wat roomser van de paus aanpak’ en de net wat blijere aanpak (die ook serieus en kwalitatief goed is!) uit de Alpen als resultaat. De technieken linksom of rechtsom lekker onder de knie krijgen, is het recept voor veel rol- en wie weet toertochten plezier. Have fun!

De cross country safari

Pik daarna een van onze gratis reisprogramma’s. Neem wel nog wat lessen bij de skischool ter plaatse of neem een gediplomeerde begeleider van verliefdopreizen mee :-) . Alle rolski uren zijn zeker niet voor niets geweest! Maar afzetten (je hebt andere afzetgrip op latten vergeleken met wielen), balans op glibberige latten, en vooral ook remmen, bochten en algemene handigheid zijn in de sneeuw wel weer net andere koek.

Freestyle roller ski (skating)

Classic roller ski

Na wat oefening ;-)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>