Verliefd op reismuziek

Met de geheel verknipte, dubieuze en doorspekt met doorgestoken kaarten

REISMUZIEKTOP 313 i.o.

van doorleefde wereldafstropers in totaal subjectieve en discutabele volgorde.

 1. Manu Chao
 2. Jamiroquai
 3. Pete Murray, Feeler
 4. Foo Fighters, Best of you
 5. AC/DC live promoclip Highway to Hell
 6. Toots Thielemans What a wonderful world (even blijven kijken,,,)
 7. Bob Marley
 8. Edvard Grieg en Henrik Ibsen, Peer Gynt / Solveigs Sang
 9. Onwijs toffe percussie workshop en een muzikale toegift daarna met Momo Djender verderop en hier een jazzlink met Rhani Krija
 10. Wordt vervolgd
 11. Zie ook no. 31 – 313 voor alle nieuwe binnenkomers


Toelichting inclusief
 !!! prettig zinloze en diepzinnige wetenswaardigheden:

No. 1

Dankzij het gratis concert in Rotterdam op 15 juni 2013 staat op een volledig door de waan van de eeuw geregeerde eerste plek:

Manu Chao

Daar worden we heel blij van.

Manu

Op de langste dag van het jaar 1961 wordt een bijzonder jongetje geboren. En bijzonder dat is hij: Jose-Manuel Thomas Arthur (Manu). ADHD of niet, een concert met Manu houdt niet op. Niet alleen Manu, maar ook zijn drummer en gitaristen hebben geen stop. Geen paddo´s nodig om hier de slappe lach te krijgen, je haren in de lucht te gooien en uit je dak te gaan. De website stopt ook niet by the way, try it.


No. 2 (keuze Ilse)

Jamiroquai

Een van de albums van Jamiroquai is ´Travelling without moving´. Dus verdienen ze een hoge notering. Jay Kay, de frontman en leadzanger van de band, heeft de snelste ronde gereden in Top Gears ‘Star in a Reasonably-Priced Car’. Dat is reden 2 voor een hoge notering. Verder draagt hij hoeden die gemaakt zijn door zijn moeder. Ook een goede reden voor een hoge notering.

O, en vanwege de muziek. Dat ook.

Jay Kay

In 1982 zit de dertien jarige puberende Jay Kay zes maanden bij zijn stiefvader James Royal in Thailand. Terug bij zijn moeder op het winderige en regenachtige Britse eiland begint hij demo’s op te nemen op zijn drumcomputer. In die tijd bedenkt hij in de afzondering van zijn tienerkamertje de naam Jamiroquai voor een mogelijke band. Een samenstelling van de naam van een Indianenstam, de Iroquois, uit Noord Amerika en ‘jam’ van het woord jammen.

Jay Kay pubert nog altijd. Af en toe een fotograaf meppen, veel vrouwen, veel speedtickets. Who cares. Als deze puber muziek blijft maken, is het ons best.


No. 3 (keuze Ellemiek)

Pete Murray, Feeler

Geboren 14 oktober 1969 te Brisbane, Australie. 2008 pinkpop, gescheiden, erg lekker i.h.a. (de muziek, de stem, de man). Pas op zijn 22ste leert hij gitaar spelen. Eerst alleen beetje pingelen bij de bbq (vooral meeblèren Neil Young en Crowded House) en zeker niet van plan om hier iets mee te doen. Maar mensen halen hem over om toch ff te proberen of het niet best een goed idee is om een ´echte´ carrière te skippen en vooral muziek te blijven maken. Hij is keigoed in sport en nogal slim en hoogopgeleid zoals men dat noemt. Dus kansen zat. Maar Pete heeft ook een zwervershart en gaat door met muziek. Tig keer platina in Australië met zijn tweede album Feeler is in 2003 het vervolg op dit verhaal.

In 2010 rijden twee Hollandse zwervers, een uit Krimpen aan de Lek, de ander uit Bodegraven, 5 weken door de outback van Australië. In een gammele 4×4 en met maar één Cd aan boord. Deze! In 2013 leidt dat tot een top 3 notering in de geheel dubieuze en doorspekt met doorgestoken kaarten reismuziektop 313.

Pinkpop 1 juni 2008 uitvoering

Toegift: Mei 2011 Pete Murray bovenop het Alma Surf Magazine gebouw in Sao Paulo, Brazilie

Pete zelf over zijn album: “The records I love by people like Nick Drake, Neil Young, Bob Dylan, they are built to last. I wanted this to be an album like that, something you can pull out in 30 years and still hear the feeling in it, rather than something that’s dated by the musical fashions of the day.” Beetje erg correcte en dus jammere tekst, de muziek wordt er niet minder van.


No. 4  (keuze Ellemiek)

Foo Fighters, Best of you

Foo Fighters ontstaat nadat Kurt Cobain overlijdt. Nirvana is met zijn overlijden ook morsdood. De koning is dood, leve de Foo Fighters. Dave Grohl, de voormalig drummer van Nirvana maar feitelijk multi-instrumentalist, is de geestelijk vader en leadzanger/gitarist van dit groepje. Grohl zou aanvankelijk gewoon de drummer worden van een andere band, Tom Patty and the Heartbreakers. Soort kantoorbaan voor muzikanten. Maar hij besluit nee te zeggen tegen deze kat in het bakkie.

In de luwte en onzeker over zijn sing-songwriter prestaties schreef Dave in de periode met Nirvana een verzameling nummers. Met deze verzameling duikt hij de studio in. Hij speelt alle bas-, gitaar- en drumpartijen zelf, voor wat hij aanvankelijk als een demo beschouwt. Het wordt echter het begin van de wereldformatie Foo Fighters.

Een hele stapel bekende jongens, en voor het album ‘In Your Honor (2005)’ één Norah Jones, gaan inmiddels mede schuil achter de muziek van de Fighters.

Van het Album ‘In Your Honer’ komt ook het nummer ‘Best of you’. Als de door vele dalen en enkele pieken geplaagde ijshockeyers van New York Islanders bij een thuiswedstrijd winnen, wordt dit nummer het stadion ingeknald. ‘Best of you’ gaat over je losmaken van dingen die je beperken en omgaan met pijn in ieders leven.

“About breaking away from the things that confine you.” Voor het eerst helemaal in je eentje op vakantie, na een stukgelopen relatie met de liefde van je leven, over de lange highway one van San Fransico naar de Canadese grens. Dan kan je dit nummer best af en toe gebruiken.


No. 5
(keuze van, ondermeer kok-chauffeur, Martijn H)

Martijn schrijft:

2002, eerste keer als kok-chauffeur op IJsland. De deelnemers lekker aan de wandel, ik even boodschappen halen en oefenen met de Landrover op de piste. Zonnebril op, raam open, mooi zonnetje, fantastisch landschap. Op de radio ‘Radio Reykjavik’, een zender met vooral lekker stevige muziek die past bij het landschap. Op het moment dat ze Highway to Hell van AC/DC draaien krijg ik kippenvel op mijn armen en moet het even uitschreeuwen. Een gelukzalig moment en ik geef nog even flink gas………

Wij snappen Martijn. Daarom als een raket met stip op 5:

AC/DC live promoclip Highway to Hell

Meeblèren is altijd een optie, dus ff de lyrics

Website van de boys

AC/DC, de broertjes Young

AC/DC is een creatie van Aussie (geboren Glasgow, Schotland) Malcolm Young. Malcolm en zijn jongere broertje Angus zijn de enige twee bandleden die vanaf het begin in 1973 altijd deel uitmaakten van de band.

Babybro Angus (1955) wist ex-vriendinnetje Ellen van Lochem van niemand minder dan Bennie Jolink te cheffen. Jolink stond met Normaal in het voorprogramma tijdens het AC/DC optreden in de Rijnhallen te Arnhem op 13 juli 1979. In die periode vonden er wat Achterhoekse onderonsjes plaats waar de bandleden van AC/DC vaste matties waren. Angus is ongeveer 1.53 meter hoog en Ellen iets van 1.91 meter lang (het kan iets minder zijn). Hoogblond en vaak nog hakken ook. Ad Vandenberg van in die tijd de band Teaser regelde een geheel niet toevallige ontmoeting van deze twee toekomstige tortelduiven. Hij vond het lengteverschil erg grappig. Angus trouwde Jolinks ex in februari 1980. Angus is het lekkertje met hoorntjes op de hoes van Highway to Hell. Hij woont half in Australie en half in Nederland. Aalten of all places… Angus Young staat in de Quote 500 door zijn hutje in Aalten. Het pand in het dorp valt nogal op doordat de meeste huizen in waarschijnlijk de rest van geheel Oost Nederland ’ietsje’ kleiner zijn.

Hoewel veel mensen denken dat Angus de leider van AC/DC is, klopt dat niet. Het is Malcolm die de leiding in de band heeft en de meeste ideeën voor songs aandraagt. De lekkere gitaarrif in Highway to Hell is wel bedacht door Angus Young.


No. 6

Toots Thielemans ‘What a wonderful world’

Toots speelt het niet alleen, maar is het ook (… even blijven kijken):


No. 7

Bob Marley’s album ‘Legend’

Do we need to say more?


No. 8 (keuze Anique)

Edvard Grieg en Henrik Ibsen, Peer Gynt / Solveigs Sang

Stel je voor… je beweegt je voort in Noors winters landschap. De bewoonde wereld al uit je geheugen gewist. En hoewel het schuiven van je eigen skilatten, het kraken van met sneeuw overgoten takken, en het tjilpen van een enkele verdwaalde wintergast de mooist denkbare want puurder dan puur geluiden zijn, heb je oordopjes in.

Terwijl je voortschiet in het land van trollen en langlauflatten, laat je je meevoeren door de door Edvard Grieg gecomponeerde toneelmuziek voor de Peer Gynt suite. En net als Peer Gynt zelf, raak je los van wat ‘ooit was’ door Solveigs Sang. En geef je je ziel even rust op de klanken van haar pure ik. Haar zuiverder dan zuivere zang. Hoe mooi is dat. Wij worden er stil van. Duszzzz, volle bak en met Noorse overtuiging hoog in de top 313!

Vertaling

The winter may pass and the spring disappear
The spring disappear
The summer too will vanish and then the year
And then the year
But this I know for certain: you’ll come back again
You’ll come back again
And even as I promised you’ll find me waiting then
You’ll find me waiting then

Oh-oh-oh ….

God help you when wand’ring your way all alone
Your way all alone
God grant to you his strength as you’ll kneel at his throne
As you’ll kneel at his throne
If you are in heaven now waiting for me
In heaven for me
And we shall meet again love and never parted be
And never parted be!

Oh-oh-oh ….

Het verhaal Peer Gynt

In zijn eerste twee levensfasen dwaalt Peer Gynt heel wat rond en reist hij vooral zijn ego achterna… totdat hij als drenkeling ergens aanspoelt en de dood bij hem aanklopt om zijn lichaam op te eisen… Van de dood mag hij nog een keer bewijzen dat hij geen leeg ego, maar echt iemand is. Daarvoor moet Peer iemand vinden die zijn ware ik kent. Alleen die blijkt niet te vinden…

Derde levensfase Peer Gynt

… Dan vindt Peer een ui en hij besluit dat hij die ui is. Om de kern van zichzelf te vinden pelt hij steeds een laagje van de ui, maar de ui blijkt alleen uit laagjes te bestaan en geen kern te hebben. Peer Gynt geeft zich gewonnen… Maar dan hoort hij Solveig zingen, nog altijd wachtend op Peer die beloofd had terug te komen toen hij ging houthakken (in zijn eerste levensfase). Hij beseft dat ‘de Kromme’ (nee, niet Willem van H) hem op het verkeerde spoor had gezet. Deze keer besluit hij dwars door alle problemen heen te gaan en terug te keren naar Solveig. Zij is degene die de ware Peer kent. De dood heeft verloren. In de armen van Solveig valt Peer eindelijk in slaap.

!!! Om de melancholie van deze laatste episode vol tot je door te laten dringen, lees dan de korte maar mooie samenvatting op Wikipedia van het Peer Gynt verhaal!


No. 9

Rhani Krija

Rhani Krija en Momo Djender

 

No. 10

Wordt vervolgd.

Kijk voor alle met stip binnengekomen nieuwe nummers bij no. 31 – 313!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>