Verliefd op reisboeken

Genieten van een reisboek …je hart op hol, je hoofd op hol, of juist geroerd, verstild, vertederd, dubbel gelegen van het lachen. Door tergende, schokkende, zinnenprikkelende, of om welke reden dan ook bijzondere reisboeken…


Segou, Maryse Condé

Deze vertelling is een meesterwerk waarin aan de ene kant het verhaal verteld wordt van mensen op hun plek in hun tijd, en tegelijk die van de interculturele wereldgeschiedenis van de afgelopen eeuwen. Inclusief stevige conflicten en pijnlijke ontwikkelingen, met aandacht voor meer zienswijzen dan veelal gangbaar, samen gebracht in een prachtig genuanceerd mozaïek.

Mooie vertellingen vermengen met een haast natuurlijke overgang naar beladen ontwikkelingen. Niet van die of die, maar van ons allemaal. Diverse kanten van de inter culturele wereldgeschiedenis zijn verweven in het boek zonder de schuld op maar een plek te leggen. Als een soort geschiedkundige en multi culturele vlecht zonder begin, zonder eind.

Een must voor iedere reiziger die de wereld in een evenwichtig maar niet naïef perspectief wil zien. Veel speelt zich af buiten Europa, wat voor de reisfreak nog een extra culturele verrijking geeft. Sommige recensenten zien het vooral als een boek over Afrika. Alhoewel veel zich daar afspeelt en dat de verhalen ook prachtig kleur geeft, zien wij het ook als een boek van alle landen, mensen, culturen. Flinke pil, maar vooral uitlezen!

De aap in ons, Frans de Waal

Onvoorwaardelijk naar ‘onszelf’, de ‘ander’ of welke primaat achtige dan ook kunnen kijken. Die kwaliteit maakt het heel veel makkelijker een andere cultuur, en tevens je eigen typischheden, in een relativerend daglicht te plaatsen. Zoals we nuchter de handel en wandel van onze broers en zussen de apen kunnen bekijken, worden we uitgedaagd daarmee ook onszelf op onze staarten te trappen. Met die techniek (onvoorwaardelijk observeren) brengt Frans de Waal lucht in hoe we nou eigenlijk aan het aanrotzooien zijn zo met elkaar op die aardbol. Ook niet onaardig; driften die we eigenlijk liever aan een ander toeschrijven, worden prettig genadeloos ook in je eigen verlengde geplaatst. Kortom; een luchtige manier om je culturele braintraining mee te verrijken.

‘De vrouwtjes en de mannetjes zitten hier gescheiden. O, en de vrouwtjes en de mannetjes zitten hier door elkaar heen.’ Beschouwend, raak beschrijvend , maar niet oordelend. Dat is de kracht van deze speelse techniek. Vermakelijk, maar dat zeker niet alleen. Als wereldverkenner essentieel reisgereedschap.

Het verboden dakterras, Fāṭima al-Marnīsī

Dat grenzen de basis van vrijheid zijn, en dus niet grenseloosheid. Dat is een van de mentale reizen die je in het boek volgt. Daarnaast neemt Fatima je mee in hoe het leven heel gewoon het leven is als je opgroeit zoals je opgroeit. In dit geval in een harem. En dan natuurlijk ook nog is het boek een prachtige kijk achter de muren van het begrensde leven binnen een harem. Fāṭima al-Marnīsī is een bekend en voor sommige meer conventionele moslims beruchte feministe in Marokko, maar dat wil niet zeggen dat zij de waarden van haar cultuur niet in een prachtig verhaal kan plaatsen en op die manier laat zien hoe het ‘andere’ niet meteen onderdrukking of minder is!

De tweeling, Tessa de Loo

Op het eerste gezicht misschien geen reisboek. Maar naast een hartverscheurende vertelling over een bijna onmogelijke ontmoeting tussen twee tweelingzussen die tijdens de tweede wereld oorlog van elkaar gescheiden werden, neemt dit boek je mee in begrip voor twee werelden. Dat waar je opgroeit en wat je er van de buitenkant van weet, twee heel verschillende dingen kunnen zijn. Een prachtige manier om zoals dat heet je culturele IQ, het snappen van ‘de ander’, een stuk verder te brengen.

En jij?

Welk reisboek betekende voor jou dat je aan het omdenken raakte? Geroerd werd tot op het bot? Of iets anders waardoor je ‘meegenomen’ werd door dat boek? Stuur ons jouw lekkerste of om welke reden dan ook meest bijzondere reisboek: contact.

Verliefd op reisboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>