Tien minuten Tajine

Zowel de inhoud als de (meestal) aardewerken tuitvormige schaal worden aangeduid met tajine. ´De´ stoofschotel uit de landen van de Maghreb. Mogelijkheden zijn oneindig. Het woord tajine zegt alles en tegelijk niets.

Tajine vers bereidUrenlang pruttelen met verfijnde en complexe kruiden is één van de opties. Maar daar doen we niet aan in deze rubriek. Tajine lekker makkelijk kan ook. Tien minuten tajine is misschien net iets te optimistisch. Dat klonk vooral aanlokkelijk voor een lekkere titel… Sorry ;-) , maar in maximaal twee maal tien minuten ben je wel degelijk klaar (inclusief snijden) met een prima tajine van internationale allure.

Twee maal tien minuten Tajine

Basics:

  • Tajineschaal (grote aardewerken tajines zijn rond 15 euro te koop in o.a. Rotterdam-west, Amsterdam-oost, Zwolle-centrum, e.v.a.).
  • Eventueel vlamverdeler.
  • Ras el Hanout specerijenmix!
  • Zout.
  • AH shoarma kruidenmix (niet een ander merk, want die zijn scherper van smaak). Voor minder luie tajine makers, is dit vloeken in de kerk. Maar we hebben het hier over de ´basics´.
  • Olijfolie.
  • Eventueel extra: koriander, gemberpoeder, geelwortel, peper, wat suiker.

En dan… dan komt het grote kiezen. Maak ik een Berberomelette, een Keftaschotel á la verliefdopreizen.nl of ga ik voor kip, rund, schaap, mergues, vis of vegetarisch? De grap is dat het allemaal kan en nog meer dan dat.

Daarom hier eerst de basis werkwijze in vogelvlucht

WarmtebronVerhit de tajine met daarin wat olijfolie. Niet in de oven, maar gewoon op een open warmtebron direct onder jouw tajine. Op gas kan je de aardewerken schaal rechtstreeks op vuur plaatsen. Met een vlamverdeler is iets beter, maar niet noodzakelijk. Op andere warmtebronnen even kijken wat voor tajine bij die warmtebron mogelijk is.

Na de olijfolie komt het op bak/stoof volgorde aan afhankelijk van de tijd die ieder toe te voegen ´onderdeel´ nodig heeft. In principe kan je alles wat je maar lekker vindt toevoegen. Basis werkwijze is om eerst in olijfolie het vlees te schroeien/bakken, daarna warm tot heet water toe te voegen en afhankelijk van kookduur van vlees de boel laten stoven met al een deel van de kruiden er bij. Dan stapsgewijs op basis van kooktijd groenten, en in combinatie daarmee kruiden, toevoegen en mee laten stomen. Hoeveel water je nodig hebt, hangt af van stoomtijd. Het is lekker om op het eind nog redelijk wat gekruid kooknat in de tajine te hebben.

Berberomelette de uitzondering

Tajine opbouwenDe Berberomelette is hierop een uitzondering. Hier voeg je geen water toe. Bak voor omelette diverse groenten eerst lichtjes in wat olie. Dan een deel van de kruiden naar smaak meebakken. Aan dit prutje voeg je geklutste en gekruide eieren toe. Vervolgens gaarstoven / stomen (vuur laag houden en deksel op tajine houden). De Berberomelette is vergelijkbaar met onze boerenomelette. Alle groenten zijn welkom. Groenten met lange kooktijd lekker klein snijden. Dan passen die toch goed in het gerecht.

Kefta á la verliefdopreizen.nl

Om het makkelijk te maken hier Kefta (gehaktballetjes) met groenten. Alle gebruikte ingredienten kunnen ingeruild worden voor iets naar jouw smaak. Houd in dat geval alleen de kooktijd in de gaten.

Vanwege de twintigminuteneis (tja, de titel belooft het, dus we moeten wel) bovengenoemde basics nog aangevullen met:

  • Kant en klare in bij voorkeur niet te grote ballen gerolde (niet voorgebakken!) gehaktballen.
  • Winterpeen.
  • Courgette.
  • Aardappel (vastkokend).
  • Of wat voor groentevariatie je dan ook lekker lijkt. De groenten hierboven zijn een combinatie die je veel in Marokko tegen komt en ook in Nederland het hele jaar makkelijk te krijgen zijn.

Handelingen:

  • Zet schaal zonder deksel op vuur.
  • Olijfolie toevoegen (eetlepel of net iets meer is voldoende).
  • Als olie verhit is ballen toevoegen en aangaren.
  • Alles ondertussen in schijfjes snijden (grootte bepaalt kooktijd, maak ze niet te klein want dan krijg je groentepap en niet te groot, want dan haal je de 20 minuten niet).
  • Strooi op gegaarde gehaktballen enkele theelepels Ras el Hanout, shoarma kruiden en wat zout.
  • Aardappelschijven toevoegen.
  • Winterpeenschijven toevoegen.
  • Voeg gekookt water toe zodat alles ongeveer onder water komt te staan (of tenminste een redelijk deel).
  • Doe tuitvormige deksel nu op de tajine.
  • Lekker door laten koken (warmtebron kan nu laag, als de boel maar lichtjes blijft pruttelen).
  • Voeg na minuut of 5 courgetteschijven toe.
  • Nog minuutje of 5 lekker doorstoven. Hoe gaar je de Tajine stovengroenten wil hebben, is afhankelijk van jouw smaak. In de Maghreb is men gewend groenten nogal ver door te laten stomen. Maar voor de broodnodige vitaminen en onze Hollandse bite, kan je er voor kiezen de groenten naar smaak wat minder gaar te laten worden.
  • Klaar!
  • Dan wel met nog wat extra kruiden op smaak afmaken. Alles wat jou lekker lijkt gewoon uitproberen.
  • Eventueel Marokkaans of Turks brood er bij.

Andere lekkere groenten om te gebruiken

Tajine vullenZoete aardappel, spruitjes (jaaaah, al dan niet met walnoot, kastanje, hazelnoot), paprika (al dan niet in combi met ui), prei, bloemkool, broccoli, kouseband, pompoen, erwtjes… en alles wat je verder zelf verzint. Zoete tajines met gedroogde pruimen, rozijnen, vijgen, dadels of amandel zijn ook geen straf.

Kefta busstation

In de Maghreb krijg je vaak Kefta met tomaat, ui en ei. Dit is een ander gerecht dan hierboven omschreven. Deze variant is ondermeer te vinden op internet onder de naam ´Kefta busstation´ omdat je deze populaire combi veel bij straattentjes kan krijgen. Of kijk op koken met Mo:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>