Slow Sidi Kaouki

web i5956…Dien je een plan in om aan het mega lange strand met 12 maanden mooi weer je eveneens mega toeristisch verblijf te gaan bouwen…

Jammer. Geen toestemming.

De groei van Sidi Kaouki, 25 km onder Essaouira aan de westkust van Marokko, is in tegenstelling tot het waanzinnig aantrekkelijke landschap minimaal. Ook het aantal toeristische verblijfplaatsen kent geen wildgroei. Er zijn enkele 4 sterren accommodaties, een aantal tussenklasse en wat budget acco’s. Maar alles kleinschalig.

web i5925b

Daarnaast vind je er kamelen, paarden, windsurfplanken, kitesurfplanken, golfsurfplanken en wandelmogelijkheden kilometers lang.

web i5998bKamelen

Kamelen zijn eigenlijk vooral interessant om een trekking te doen inclusief kamperen. De kilometers lange zandstranden en beschutte plekken in de duinen, maken een meerdaagse trekking met zowel zand, zon als zee om je heen een super mooie ervaring. Via alle hotels te regelen. In de praktijk zit je niet de hele tijd op een kameel (je liezen komen zeker in opstand), maar loop je veel. Lekkere wandelschoenen zijn dus aan te bevelen. En als je met een groep bent, hoeft daarom niet iedereen een eigen kameel. 1 rijkameel op 3 mensen is een standaard die vaak aangehouden wordt. Daarnaast gaan er ook kamelen mee voor bagage, tenten, voedsel.

web i6003

Paarden

Paardrijden langs het strand is voor meerdere uren of een enkel ritje de moeite waard. Al naar gelang je ervaring en zin. Het zijn geen suffe sjokkende knollen. Ervaren ruiters en beginners kunnen allebei lekker op pad voor rond de 10 euro per uur. Langere ritten en goed onderhandelen verlagen de prijs.

web i5973

Surfen

Surfen in Sidi Kaouki is ‘de’ activiteit. 250 dirham voor 2 uur golfsurfles, inclusief materiaal. Kitesurfen is tikkie duurder. Er zijn diverse schooltjes. Ze hanteren als het goed is dezelfde prijzen. Wel handig om even te shoppen waar plek is en waar jij een klik mee hebt.

Strand

En dan is er smeren en keren. Standbedjes voor 20 dirham de dag en het enige wat je verder nog moet doen, is je eigen picknick meenemen. Of zoek de stilte op. Die is niet ver. Paar honderd meter lopen en je komt geen kip meer tegen. Hooguit af en toe een paard of een kameel.

Er zijn enkele kleine eettentjes aan het begin van het strand.

Shoppen

web f90bc

Picknick is aan te schaffen bij de enige twee winkeltjes die Sidi Kaouki rijk is. Chez Molay shop en de buurman leveren brood, frisdrank, beleg, groente, fruit en natuurlijk ook water.

Er is geen bank of ATM in Sidi Kaouki.

Neem voldoende cash mee, of maak een keer een uitstap naar Essaouira om geld uit de muur te halen en de nodige leuke toeristische kitsch te kopen. Essaouira is zeker de moeite waard om een dag te bezoeken. Met Grand Taxi voor 15 dirham p.p. met 6 personen lekker op elkaar gepropt. Ff wennen misschien, maar gewoon doen. Taxi’s vertrekken vanaf de enige parkeerplaats aan het begin van het strand. Behalve veel prettig lelijke toeristische snuisterijen, vind je in Essaouira een toffe medina met mooie galeries, leuke terrassen, Gnaoua muziek, goed eten, de hamam en massage.

Restaurants

Aan het begin van het strand zitten een aantal eettentjes en ook langs de smalle kustweg even verderop. Tussen de 40 en max 100 dirham voor een hoofdgerecht. Sidi Kaouki is een gehucht van niks, dus je vindt in no time iets van je gading.

Vervoer van en naar Sidi

Van Essaouira naar Sidi Kaouki:

Grand taxi 3Bus nummer 2 vanuit Essaouira of de grand taxi, beiden alleen overdag en vooral aan het begin van de dag, brengen en halen je vanuit de bewoonde wereld. Opstapplaats vanuit Essaouira is bij Bab Doukkala, de medina poort aan de noord/oost zijde. Onderhandelen is noodzaak. Prive taxi maximaal 100 dirham en gedeelde taxi 15 dirham en mogelijk wat extra voor je bagage. 25 minuten rijden en daar ligt Sidi Kaouki direct aan het nauwelijks ontwikkelde strand. Met z’n nadelen, het eerste stuk heeft wat weg van een grote kattenbak (even doorlopen dus), maar ook met grote voordelen. Als je van slow reizen houdt.

web i6016bVan Marrakech naar Essaouira:

Je komt in Essaouira met bussen van Supratours of CTM vanuit Marrakech voor rond de 80 dirham (7,5 euro). Reisduur kleine 3 uur. Het is sterk aan te raden deze bus van te voren te reserveren. Zou via de website moeten kunnen, maar in de praktijk werkt dat (nog) niet. Beste is als je in Marrakech bent om er even langs te gaan.

Zelf auto huren / rijden in Marokko

Is prima te doen! Veel goede tweebaanswegen. En tussen Marrakech en Essaouira / Sidi Kaouki is zelfs een groot deel vierbaans. Belangrijkste tip: koop de meest recente Michellin wegenkaart (rond de 10 euro). Meest handige is die vanuit Nederland mee te nemen. Alhoewel met een beetje zoeken, kan je die ook in Marrakech of Essaouira kopen. Bij tankstations worden geen wegenkaarten verkocht. Daarvoor moet je wel echt in de stad zijn. Ook niet geheel onbelangrijk; bij tankstations moet je cash betalen. En… houd je aan de snelheidslimieten :-) . Er is veel controle.

Verblijf

Tussen de 120 dirham en 500 dirham p.p. per nacht vind je de meeste accommodaties.

Windy Kaouki is super goed verzorgd en toch redelijk van prijs. Er is een klein zwembadje. Ook het nieuw geopende Dar Albatros heeft een zwembadje. En biedt diverse workshops voor redelijke prijzen. Ook voor niet-hotel gasten.

web f82Diverse tussenklasse hotels / gites voor rond de 200 dirham p.p.p.n zoals Dar Boujdaa en Dar Afoulki zijn heel prettig.

Lower range maar ook mooie kamers is de Ranche / restaurant Al-Vent. Of bel surfleraar Amine voor info over Sidi Kaouki beach hostel.

web f88Wat telefoonnummers:

 • Dar Boujdaa 00212(0)662493923
 • Dar Afoulki 00212(0)628977664
 • Al Vent 00212(0)623836615
 • Sidi Kaouki beach hostel 212(0)623156899
 • Windy Kaouki en Dar Albatros, zie de links hierboven
 • Of kijk op booking.com
 • En ook op Airbnb

Web f19Vaag

Hoe precies is lastig te omschrijven, maar Sidi Kaouki is vaag. Heel vaag. Edoch… wel ook heel aangenaam. Voor als je er van houdt. Wil je gelikt en alles strak in orde, dan is Sidi Kaouki niet jouw stek. Hou je van slenteren, hier en daar kennis maken en gaandeweg je ‘feel’ voor de plek krijgen, dan heb aan Sidi Kaouki een heel toffe trip!

web i5988b

Onderhandelen

Het is Marokko, dus onderhandelen hoort er altijd bij. Beetje shoppen en vergelijken kan een stuk helpen. Rechtstreeks boeken ook. Prijzen hierboven hier en daar genoemd, zijn een indicatie voor wat redelijk is.

Links

Lazy Kaouki

 

Het lijkt heel makkelijk…

The monk who sold his Ferrari

Dar Afoulki

 

 

 

2 reacties op “Slow Sidi Kaouki

 1. Wat een leuke site! Wij wonen in Sidi Kaouki en we hebben een fantastische plek: Dar Albatros. Heel hard gewerkt om er iets moois van te maken. Wat zijn de mogelijkheden om op jullie site vermeld te worden?
  http://Www.albatros-essaouira.com.

  Ik hoor graag weer van jullie. Natuurlijk zijn jullie ook welkom om eens te komen kijken.

  Hartelijke groet,
  Caroline

  • Leuk hoor jullie acco. Ik hoop jullie volgend jaar een keer te bezoeken. Voor nu staat ie er op. Veel succes met jullie mooie toeristische spot en ook met al de interessante activiteiten die jullie verzorgen! Hartelijke groet, Corinne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>