Skiën double black in de States

Double Black Diamond, gelukkig heeft ze ook verstand van skiën…

Devel 's crotchEllemiek van Dijken is kok-chauffeur voor Cirkel reizen en SNP natuurreizen. Daarnaast werkt ze als verzekeraar. Maar in de winter even niet. Dan zit ze in Breckenridge. Skiparadijs in de States. Met heel veel double black diamond op de bordjes. Dat wil zeggen; dubbel zwarte pistes en nooit een pistebully die de boel een beetje glad strijkt. Dikke molshopen van sneeuw, ijs, poeder van twee meter hoog, alles kan je er tegen komen. De piste met de schattige naam ‘sneeuwwitje’ heeft een hellingshoek die niet te meten is. De hellingshoekmeter stort er keer op keer met een noodgang naar beneden. Ellemiek ook, op haar ski’s. Gelukkig heeft Ellemiek ook verstand van skiën…

Om een idee te krijgen van de uitdagingen aan de andere kant van de grote plas, check de ‘trailmap’ op de site van Breckenridge.

Ellemiek her storyEllemiek

‘Het’ seizoen is over.  ‘T is ‘zomer’, en of dat niet erg genoeg is, lijkt het ook nog steeds herfst… Met mijn neus zit ik tegen de ramen aangedrukt. De regen valt en valt. Alle slechte zomer records zijn inmiddels weer eens verbroken. Hoogste tijd om me druk te gaan maken over de winter. Lekker!

En wat kan je dan beter doen dan je zaakjes gaan regelen voor skiën in Breckenridge… niet veel.

Breckenridge

Mensen vragen vaak aan mij waarom ik in de winter naar Amerika ga. Mijn antwoord is dan altijd; ‘vanwege de off-piste pistes.’ Met andere woorden de dubbel zwarte en extreem dubbel zwarte off-piste pistes.

De meeste skigebieden rondom Denver hebben vele van deze ‘gecontroleerde’ off-piste gebieden. Lawines worden afgeschoten, ski-patrol bevindt zich over het algemeen dicht bij deze pistes en na het sluiten van de liften wordt door ski-patrol het gebied nagelopen. Freeriden zonder berggids is daarom geen roekeloos risico. Gewone skiërs kunnen er ook prima terecht, maar daar doen we het niet voor.

Aardige hellingshoekBij off-piste moet je denken aan hele steile pistes, pistes met veel mogols (bulten!) en pistes met bomen of een combinatie van deze. En na verse sneeuwval poeder natuurlijk…

Bijna al deze pistes zijn te bereiken met liften. Het freeriden gaat niet gepaard met vele uren omhoog zwoegen. Voor een enkele piste moet je een extra stuk lopen. Maar dat is dan ook wel weer lekker.

De liften hebben een kleine, maar zeer prettige bijkomstigheid. Wachten bij de lift is een culture shock vergeleken met Europa. Een positieve welteverstaan. Er wordt geritst, en iedereen houdt zich daar aan. Vrede op de ski-aarde, geen survival of the fittest. Kunnen ze in de Alpen nog iets van leren. ‘Ga jij maar voor, nee ga jij maar voor’, daar zou je bijna ruzie om krijgen. Er komen niet heel veel Nederlanders en Duitsers. Misschien dat het ontbreken van deze soms toch wel lift- en pisteterroristen ook wat scheelt.

Daarnaast is er voor mensen die alleen skiën de ‘single line’. De meeste liftgenoten maken graag en ongedwongen een praatje met je. Iedere lift is weer grappig afwachten wie je nu weer tegen gaat komen. Zeker als ze door hebben dat je uit Europa komt. Let wel, een veel gestelde vraag zal zijn: ‘’How’s the skiing in the Netherlands.’’ (- DUH -).

Werksneeuw

Skipas

Als je wilt gaan skiën in Breckenridge (of ergens anders in Amerika), scheelt het behoorlijk als je je daar vroegtijdig in verdiept. Het is namelijk zo dat een dag skiën in Breckenridge (of Breck zoals het vaak liefkozend wordt genoemd) een skipas voor één dag al gauw rond de 120 dollar ligt. Het loont dan ook om naar een seizoenspas te kijken. De kleinste seizoenspas in Breck kost op dit moment 436 dollar en geeft tevens toegang tot de skigebieden van Keystone and Arapahoe Basin. Dit soort aanbiedingen gelden over het algemeen tot net iets vóór het begin van het skiseizoen.

Keystone en A-Basin zijn met een gratis bus makkelijk bereikbaar. Keystone ligt op 40 minuten en A-Basin nog een minuutje of 20 verder.

Hier kan je doorlinken naar info over skipassen

Panorama

Waar moet je nog meer rekening mee houden als je gaat skiën in Breckenridge

De hoogte. Het dorp ligt op 3000 meter en dat merk je voornamelijk aan je gebrek aan zuurstof. Een heuveltje op is al zwaar. Het advies is om de eerste paar dagen rustig aan te doen, veel water te drinken en weinig/geen koffie en alcohol (een biertje daar staat gelijk aan 3 biertjes op zeeniveau). Hoofdpijn is een veeg teken dat je aan het uitdrogen bent.

How to get there

Hoe kom je in Denver; met het vliegtuig. Ticketprijzen verschillen. Je bent dus de Sjaak. Prijzen vergelijken loont. Check de bagagevoorwaarden als je eigen ski’s meeneemt!

Breckenridge ligt op ongeveer 2 uur rijden van Denver. Er gaan regelmatig shuttles van het vliegveld naar Summit County. Je kan natuurlijk ook een auto huren, maar is niet persé nodig. In Breckenridge zelf rijden gratis bussen die je naar de liften, de supermarkt, het busstation of het centrum brengen.

Shuttlebussen:

Lodging Breckenridge

De overnachtingsmogelijkheden variëren van een hostel, bed and breakfast, condo’s, timesharing en luxe hotels. Het is meestal niet goedkoop. Een beetje accommodatie kost (helaas) een vermogen.

‘’De’’ twee websites van Breck:Dorm

Hostel van Ellemiek  = best buy en de beste skifellows:

Do’s & Dont’s

Ski veel. Heel veel.

Ski naar je mogelijkheden.

Trees don´t moveGa je naar de dubbel zwarte pistes of de pistes door de bomen doen, zorg dat je een maatje bij je hebt. Nog beter zorg dat je een maatje bij je hebt die het gebied redelijk goed kent. Goede Amerikaanse wijsheid is: ‘Trees don’t move!’

Ga zeker niet te hard in de slowzones. Want dan krijg je deze om je oren: ‘Go fast, loose your pass.’

Hou de eerste paar dagen flink rekening met de hoogte. Als je dat niet doet, ben je niet de eerste die aan de (extra) zuurstof moet.

Er zijn ondersneeuwserivieren. Ski er niet in…

Niet missen

Hilarisch (tenzij de rij erg lang is); sommige Amerikanen zien stuntelen in een ankerlift (T-Bar). Er staat nog wel zo duidelijk: ‘Do not sit!’

Ga mee met een van de gratis mountain tours. Deze starten iedere ochtend aan de voet van diverse peaks. Ze laten je diverse bergen zien en vertellen wat lokale wetenswaardigheden. Aangezien je alleen blauwe pistes neemt, minder geschikt voor goede skiërs.

Ontdek de andere skigebieden in de buurt.  Naast Keystone en A-Basin heb je nog Vail en Beaver Creek (als je naar die gebieden wilt, koop dan de Epic pass). Ook kan je nog naar nog Copper Mountain.

Neem de tijd voor en geniet van een uitgebreid Amerikaans ontbijt, voor een noodzakelijke stevige skibodem.

O ja, ik zou het bijna vergeten; ga skiën en skiën en skiën.

Breck Bourgondisch

T BarBij lekker weer, bier bij de T-bar. Als je daar wilt afspreken, kan dit wel eens enige verwarring opleveren. T-bar is namelijk een bar, maar ook een lift, dus waar moet je nou heen… Handig (of niet); je wordt er redelijk vroeg uitgekickt (i.v.m. de laatste gondel).

De tailgate party van ArapahoeBasin at the Beach (ultime Amerikaanse apreski).

Check out the local bars in het dorp.

Breck heeft, op 2 na, alle ketens weten te weren uit het stadje. Dus geen MacDonald’s of Burger King, maar the good old-fashioned hamburger!

Champagne Powder

De Rockies (Canada en USA) zijn natuurlijk ook heel bekend bij skifreaks vanwege hun Champagne Powder. Ik heb wel heel veel powder days meegemaakt, maar weinig champagne powder days. Daarvoor moet het heel koud zijn. Aangezien ik altijd wat later (maart, april) in het seizoen ga, is de tijd daarvoor meestal al voorbij. Can’t have it all, helaas… ;-)

Champagne powder is een boterzachte en droge, fijne, net gevallen sneeuwsoort. Je skiet er doorheen alsof je vleugels hebt. Deze sneeuw komt veel voor in de gehele Rocky Mountains. Dus ook in noord west Colorado / Breckenridge. In Europa worden de Alpen beïnvloed door de Atlantische oceaan.  Genoeg vocht voor veel sneeuw, maar niet koud genoeg om de hemel champagnepoeder te laten spuiten. De klimatologische omstandigheden in Canada en Amerika zijn anders. Het wordt veel kouder in de lucht voor en rond de skigebieden en de lucht wordt er samengeperst. Samen met nog wat andere klimatologische bijzonderheden ontstaat sneeuw met een bijzonder fijne structuur, droog en koud.

Wie dit ski-orgasme wil meemaken, moet rekening houden met de klimatologische periode waarin je boekt.

En verder

En verder… I rest my case! Ik ga eens kijken hoe lang ik dit jaar er tussenuit kan… hihihi.

Ski Instructors Jenn Losch and Matt Belleville take you for a tour of the peak 7 groomers and tee runs at Breckenridge.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>