Rotterdam, second best is…

…maling aan de rest. Met een:

Gratis dichtbij ‘Rotterdam Downtown Reisroute’

Vanaf januari 2014 roeren diverse internationale media (New York TImes) en toonaangevende reisgidsen (Rough Guide, Lonely Planet) zich in ene: Rotterdam staat hoog in meerdere top 10 places to be lijstjes. Naar het lijkt vooral… om dingen die er (nog) niet zijn (waren) ;-) . Zo moppert de gemiddelde Rotterdammer(t) zich door de prijzenregen heen. Want daarna blijven de prijzen voor de vaak verguisde ooit stinkstad binnenstromen…

Niet getreurd

Ernstig tijd dus voor een strakke reisroute aldaar. Bij voorkeur met de nodige tips van locals.

‘Rotterdam Reisroute humor’?

‘Er komen te weinig toeristen naar Rotterdam, dus doet PowNews er “-a-l-l-e-s-” aan om de stad, inmiddels in vele internationaal vermaarde wereldranglijsten genoteeerd, wat meer in het positieve daglicht te stellen. Martin van Waardenberg, een van de hoofdrolspelers in de kaskraker ‘de Marathon’ en winnaar van de Rotterdam Marketing Award 2014, geeft Rutger Castricum dan ook een “-u-i-t-s-t-e-k-e-n-d-e-” rondleiding.’ (PowNews 22 januari 2014).

Je ken het ook overslaan…!!!


Rotterdam ‘ech wel’

Naast de spectaculaire van Waardenberg rondleiding willen we je toch ook niet een reisroute met diverse uitgewerkte niet-standaard en wel-inside tips onthouden.

Wat je moet weten

Een trip door de stad is een wereldreis in notendop.

Rotterdam is een puzzel voor wie de stad niet kent, maar met de juiste (geheim)tips kan je op ontdekkingsreis door dit multiculturele (zowel kunst als vele wereldculturen) labyrint dat voor Nederland uniek is. Te veel om te tellen kleine ondernemers brengen kleur in de stad op 1000 en 1 manieren. Nieuwe en oude architectuur maken de variatie compleet. Zowel downtown als rond de skyline aan de Nieuwe Maas.

Skyline Rotterdam

Maar er is ook een grijze kant aan Rotterdam. De stad is op aangrijpende wijze zijn hart verloren. 14 mei 1940 rond 13:30 uur voerden de Duitsers in het kader van de Duitse aanval op Nederland een verwoestend bombardement op de stad uit.

Dit trauma is Rotterdam nooit helemaal kwijtgeraakt. Een nieuw stadshart is nog altijd niet echt lekker gaan ‘kloppen’.

webIMG_6812bMaar rond dat lamgeslagen stadshart is iets bijzonders aan de hand! Daar beginnen her en der kleine stadshartjes te ontstaan. Als een voorzichtig ontluikende sprookjesachtige heksenkring om de ooit prachtige en vitale moeder paddestoel heen.

Ga op zoek naar deze stadshartjes, dan leer je een Rotterdam ontdekken met onverwacht gezellige buurten en verscholen hotspots dwars door de hele stad heen. Met deze wetenschap in het achterhoofd, ga je de stad nog iets beter snappen en verkennen.

Rotterdam Downtown Reisroute

De route is opgebouwd uit een bonte verzameling hotspots. Goed te doen per fiets of op je skates. Je kan ook alles lopen (lekkere wandelschoenen zijn dan geen overbodige luxe) en af en toe tram, metro of watertaxi pakken… Tips daarvoor staan na de route.

De hotspots

Delfdhaven

 • Centraal station.
 • West-Kruiskade (exotische winkels en horeca met alle kleuren van de wereld!) en Tiendplein.
 • Delfshaven (historisch Rotterdam, veel creatieve kleine ondernemers, leuke kroegen  en lekker eten).
 • Nieuwe Binnenweg (vintage, kunst, Koekela, Schorem).
 • Witte de Withstraat (populair uitgaansgebied, lekkere eettentjes en kunst, check ook festivalwww).
 • Kop van Zuid (Hotel New York, Foto Museum, Lantaarn Venster, Las Palmas van Herman den Blijker, Nieuwe Luxor). Verbonden met loop- en fietsbrug met Katendrecht.
 • Katendrecht met theater(tje) Walhalla en Fenix Food Factory, Deli plein en het schip de SS Rotterdam.
 • Oude Haven en Markthal.
 • Laurenskerk en de kroegen en eettentjes rond de Meent.
 • Terug naar het CS.
 • Vermijd het ‘echte’ centrum met de Lijnbaan (brrrrr).
 • Of reis nog even door naar de Luchtsingel, de Hofbogen en de Biergarten (zie hieronder de niet genoemde hotspots). Deze laatste drie zijn vers van de pers en hot en trendy.

Terras Rotterdam

Route beschrijving

 • Start vanaf het Centraal Station. Hier kan je fietsen huren.
 • De West-Kruiskade is twee minuten fietsen zuid/west van C.S. De Chinese supermarkt met alle kruiden en lekkernijen van de wereld in ieder geval niet overslaan. Mr. Beans heeft een lekkere bak koffie! Holy Smoke en de andere tentjes rond het Tiendplein zijn, inclusief een groot buitenterras, ook een prettige plek. Plof neer en voel je thuis als multi culturele wereldburger. En ga verder vooral even hier en daar, ook weer multicultureel, buurten. West Kruiskade had een eigen TV serie op TV RIjnmond: Het geheim van de West Kruiskade.
 • Eenmaal op de West-Kruiskade ga je steeds rechtdoor. Als vanzelf passeer je de Middellandstraat en Vierambachtstraat.
 • Drink even koffie bij Expresso Dates.
 • Ga door tot aan het Mathenesserplein met de Mathenesserbrug (goed herkenbaar, eerste brug die je tegenkomt). Vlak voor de brug zit een Surinaamse supermarkt en vele andere toko’s.
 • Op het Mathenesserplein plein vind je 2 goede Marokkaanse bakkers; Fes en Marrakech. Na het plein over de brug kan je kiezen. Of via grote Visserijstraat en Schiedamseweg of langs de Delfshavense Schie (= Aelbrechtskade) naar Delfshaven.

Op de route tussen de West Kruiskade en Delfshaven kan je veel tropisch shoppen en eten, slingerend dwars door Rotterdam West. Daarna kom je bij het oer oud Hollandse Delfshaven.

 • In Delfshaven rond de Aelbrechtskolk vind je heerlijk gevarieerde horeca, allerhande creatieve ondernemers, oude boeken-, vintage- of antiekwinkeltjes, galeries en stadsbrouwerij de Pelgrim.
 • Vervolg daarna je route via de Nieuwe Binnenweg (kroegen, multi culti-, kappers en vintagewinkels) terug richting het oosten naar Eendrachtsplein.
 • Vanaf Eendrachtsplein nog klein stukje zuidelijk en je komt op de Witte de Withstraat. (Of ga via Westzeedijk en Veerhaven en bezoek daar het Natuur Historisch museum en het Wereldmuseum.)

Terras Witte Aap

De Witte de Withstraat is een straat met prettig toeristische vibe. Studenten, rugzaktoeristen en pluimage van alle leeftijden die zin hebben in ontspannen rondhangen, vind je hier.

 • Ga aan de oostzijde van de Witte de Withstraat op de Schiedamsedijk naar rechts. Daar verder naar het zuiden. Je ziet de Erasmusbrug al in de verte liggen.
 • HNYVia de Erasmusbrug kom je op Kop van Zuid (bij stoplichten meteen na de brug naar rechts) met belangrijk aandeel in de Skyline van Rotterdam en veel meer…
 • Iets verder door naar het zuiden ook rechtsaf (volg borden naar het schip de SS Rotterdam) en ook zeker de moeite waard, ligt Katendrecht! Voormalige hoerenbuurt, maar nu hip en trendy voor mensen met en zonder zeebenen.
 • webIMG_6815bbbOf!!! neem de Hoerenloper. Dit is de brug die de Kop van Zuid voor fietsers en wandelaars rechtstreeks vanaf Hotel New York met Katendrecht verbindt.

Met de watertaxi (kijk op site of bel 010-4030303) is het mogelijk om spectaculaire overtochten over de Nieuwe Maas te maken. Tussen Hotel New York, Veerhaven en Leuvenhaven vaart dagelijks een watertaxi veerdienst heen en weer. Vanaf overige opstapplaatsen (er zijn er vele) varen watertaxi’s op bestelling. Een idee is om je fiets bij Veerhaven te laten staan. De watertaxi naar hotel New York te nemen en dan Kop van Zuid en Katendrecht met de benenwagen te doen. Terug kan je kiezen: lopend over de Erasmusbrug of nogmaals met de watertaxi.

 • Laatste stukje naar Oude Haven mag je je stalen ros weer van het slot halen en er heen trappen vanwaar je dan ook op dit moment in de route bent aanbeland.
 • Hier vind je ook de Kubus woningen, het Stayokay hostel (hostel info vind je iets verderop), en kroegen en restaurantjes rond het water.
 • Na de Oude Haven klein stukje noordwaarts liggen de Markthal, de Laurenskerk (geregeld prachtige concerten) en de Meent met winkels, kroegjes en…. de Bonte Koe met zelfmaak bonbonsssss (ai, ai, ai).
 • Daarna richting Hofplein en je bent niet ver meer van het station. Ook de Luchtsingel, de Hofbogen en de Biergarten zijn daar niet ver vandaan.

Het kan handig zijn een stadsplattegrond mee te nemen, maar gewoon de weg hier en daar vragen kan natuurlijk ook voor verrassende Rotterdamse (soms, heel soms, bijten ze niet) ontmoetingen zorgen. Of zie kaartinformatie verderop.

Watertaxi

OV overbruggingen

Wandelaars kunnen goed de volgende OV trajecten tussendoor pakken:

 • Tram 21/23 om een deel van de route Kruiskade / Middellandstraat / Vierambachtstraat in te korten. Opstappen halte Tiendplein of een van de verdere haltes, uitstappen bij halte Mathenesserplein. Vanaf hier is het sneller om via grote Visserijstraat of over de Aelbrechtskade naar Delfshaven te lopen.
 • Tram 4 om een deel van de route Delfshaven naar Nieuwe Binnenweg in te korten. Stap in bij de Lage Erfbrug bij Delfshaven en stap uit bij Wester Paviljoen (hoek Mathenesserlaan / Nieuwe Binnenweg). Loop daarvandaan het laatste stuk van de Nieuwe Binnenweg naar de Witte de Withstraat.
 • Tram vanaf oostzijde Witte de With straat / Schiedamsedijk naar Wilhelminaplein (= Kop van Zuid). Stap uit voor Luxor Theater en wandel Kop van Zuid op.
 • Neem de Hoerenloper (brug wandelaars en fietsers) naar Katendrecht en Deliplein.
 • Watertaxi vanaf Kop van Zuid naar Leuvehaven (of Veerhaven) en dan met benenwagen naar Oude Haven.
 • Of op bestelling watertaxi naar bijvoorbeeld Oude Haven.
 • Vanaf Oude Haven lopend naar Markthal en de Meent. De Meent aflopend richting centrum kom je op de Coolsingel, waar weer trams naar het CS gaan.

Niet genoemde hotspots

 • Museumpark (Centrum tussen Westblaak en Westzeedijk met onder andere Natuurhistorisch museum, Het Nieuwe Instituut (NAI), Museum Boijmans van Beuningen, Chabot museum, Rozentuin).
 • Zwaanshals en Noordplein (Rotterdam Noord).
 • Afrikaanderplein (Rotterdam Zuid).
 • Hofbogen, de Luchtsingel en Biergarten (Centrum / Noord achter het Hofplein).

In case je nog wat extra’s wil uitpluizen, dan zijn deze vier ook van harte aan te bevelen.

010 versus 020?

Sowieso oninteressant om daar al te interresant over te doen. De steden zijn simpelweg niet te vergelijken. Het leuke aan Rotterdam is dat het niet blasé is van de toeristen, heel veel creatieve energieke ondernemers kleine en grote dingen doen in de stad, en de oude en nieuwe stadsdelen een bijzondere afwisseling vormen die in Nederland nergens anders te vinden is. De sfeer in de stad is na jarenlang ploeteren en potig tegen de stroom in doorwerken, nu luchtig en energiek. Soms letterlijk, want het waait er door de diverse weidse rivieren vaak wat harder dan in andere steden van Nederland.

Samengevat: Amsterdam heeft negen straatjes met een lekkere vibe, Rotterdam heeft zijn of haar negen (of tien, of elf, of… het bouwt en groeit maar door) gevarieerde buurtjes met een lekkere vibe.

Gratis Rotterdam app

De Rotterdam app is handig vanwege plattegrond en veel andere info over de stad. De app is een gratis voorziening van het VVV van Rotterdam. Hun website: VVV Rotterdam.info.

100%

Het kleine, door Nina Swaep geschreven, 100% Rotterdam boekje inclusief gratis navigatie app is tof boekje. De combi van 100% Rotterdams en de special alhier geven je een ultiem safari handboek voor Rotterdam.

De wandelingen in 100% zijn maximaal 10 kilometer. De ‘Verliefdopreizen’ route slingert door de hele stad heen en is hierdoor wat langer. Meer een skate-, fiets- of combi met OV-route. Katendrecht en Delfshaven missen in 100%. Die hebben wij wel opgenomen. Maarrr, korter of langer, alle routes doorkruizen pure Rotterdamse hotspot gebieden met echt prettige tips. Wij zeggen; pluk de dag en doe er je voordeel mee.

 

Kunst Witte de WithstraatTips bij de route

Musea top 2 uhhh, 3?

Waar betaalbaar slapen

Kijken en vergelijken Rotterdamse hostels

Waar bijzonder slapenTerras Bazar

 • Bazar (exotisch slapen en overigens ook prima en gezellig eten in het populaire uitgaansgebied van de Witte de Withstraat)
 • Maria Callas Yachthotel, op een soort van luxe privé jacht in een haven zo goed als in het centrum van Rotterdam
 • Hotel New York
 • Meer sfeerhotels in Rotterdam

Vervoer

  • webIMG_6824bbWatertaxi (altijd tenminste een keer doen, je steekt op spectaculaire wijze de Nieuwe Maas over)
  • Divers overig watervervoer
  • Fiets (de vele kleine stadshartjes liggen nogal ver uit elkaar om alles te lopen)
  • Vespa huren
  • Step
  • Skates
  • Fietstaxi
  • Lopen (kost wat tijd, en je zolen, maar je ziet alles wel op zijn best)
  • OV
  • Hop on hop off bus (gaat wel langs aantal nieuwe hotspots, niet langs de downtown buurtjes)
  • Tramlijn 10 (check wanneer hij rijdt, voor paar euro langs veel bezienswaardigheden nieuw en oud Rotterdam met oude tram, ook hop on hop off systeem)
  • Waterbus naar Kinderdijk (fiets kan mee)
  • En…. de splashbus… (beetje flink aan de prijs, dat wel… maar dan heb je ook wat)

 

Citytrips met iets extra’swebIMG_6884b

Eten is feestje bij

 • Dunya Lokanta (Anatolisch en Mesopotamisch, achter centraal station)
 • Taberna Dushi (Mediterraan Caribisch, centrum Rotterdam)
 • Bla bla (Vlees noch vis, Delfshaven)
 • En heel veel meer, te veel om op te noemen. Op de gespecialiseerde Rotterdamse eetsite De buik van…, vind je al het andere lekkere uit eten in Rotterdam

Rotterdam is smulcity numero uno van de wereld volgens de grootschalig en geheel neutraal verlopen ‘best hakensmakcity award’ verkiezing van Verliefdopreizen.nl.

Floor Polder in concertLife muziek

 • Dizzy (vlakbij Nieuwe Binnenweg, jazz cafe)
 • Paddy Murphy’s (Centrum, cafe/poppodium)
 • Rotown (Nieuwe Binnenweg, poppodium)
 • Bird (net ten noorden van Hofplein, jazz, soul, funk, hiphop, elektronica)
 • Grounds (tussen Lloydkwartier en Delfshaven, diverse dagen optredens van conservatorium studenten en andere muziek professionals, jammen op maandagavond, vaak wereldmuziek)
 • Baroeg (Rotterdam Zuid, poppodium dat zich richt op harde en alternatieve muziek)

Oude Sluis en OoievaarKroegen met een stadshart

Strandbar

 • Alohabar (aan de Nieuwe Maas niet ver van Oude Haven, in het oude Tropicana)
 • Wijn of Water (aan de Nieuwe Maas in Lloydkwartier, gratis parkeren op eigen P voor gasten)

Nachtleven

Stadsbrouwerij

De festivals!

Tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw was Rotterdam een stad waar niets, maar dan ook niets, meer leek te lukken. Ware het niet dat van oudsher Rotterdam ook de stad van ‘mouwen opstropen en niet opgeven’ is. Zo groeide tegen de verdrukking in en met flink veel vallen en opstaan een inmiddels niet meer weg te denken grootse en gevarieerde festivaltraditie.

Je vindt op Rotterdam Festivals wat voor jou interessant is dit jaar! In 2010 en 2015 ontving Rotterdam de IFEA World Festival & Event City award vanwege het toffe festival klimaat voor grote en kleine festivals.

WerkenZat van allerlei werk, geen vakantiedagen over, of geen geld? Reisbluestriestigheid one ende? Kijk dan dus altijd eerst op Rotterdam Festivals voor een reisje in notendop om jezelf weer op de rails te krijgen. Beter medicijn dan Prozac!

Dat garanderen we.

Shoppen en proppen

Volg de gratis reisroute en je komt aan je trekken. Lekker eten is overal. Multi cultureel shoppen vooral vanaf Centraal Station via West Kruiskade, Middellandstraat en Vierambachtstraat tot aan Delfshaven. Vintage en artistieke snuisterijen vind je met name van Delfshaven via Nieuwe Binnenweg tot en met de Witte de Withstraat.

webIMG_5390bMarkt

Voor jeugdige Rotterdam bezoekers

Heel veel Rotterdam info

Grenscontrole Rotterdam

Aan de toegangswegen en op de stations is er een toegangscontrole. Bevoegde ambtenaren stellen vragen over de Rotterdamse bioscoopkaskraker ‘de Marathon’. Wie de vragen goed beantwoord geldt als ingeburgerd en mag de stad in.

Rotterdam filmstad

Rotterdam is niet te filmen, Rotterdam is veels te echt. Jules Deelder had geen vooruitziende blik met deze uit zijn hart gegrepen zinsnede. Sinds een flink aantal jaren is de skyline van Rotterdam topmodel in vele films.

De Rotterdammert

Mike Boddé legt effe precies uit hoe de echte Rotterdammert in mekaar zit. Als je nog nooit iemand voor ze muil heb geschopt, zallie nooit een echte Rotterdammer(t) worden!

Plattegrond

 

De beelden wisselen te snel…

Rotterdam is niet te filmen
De beelden wisselen te snel
Rotterdam heeft geen verleden
en geen enkele trapgevèl

Rotterdam is niet romantisch
heeft geen tijd voor flauwekul
is niet vatbaar voor suggesties
luistert niet naar slap gelul

‘t Is niet camera-gevoelig
lijkt niet mooier dan het is
Het ligt vierkant hoog en hoekig
gekanteld in het tegenlicht

Rotterdam is geen illusie
door de camera gewekt
Rotterdam is niet te filmen
Rotterdam is vééls te ècht

Jules Deelder, nacht burgemeester, dichter en Jazz fenomeen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>