Reispro worden

Wat veel mensen niet weten, is dat je ook voor één of twee weken per jaar al ‘reisprofessional, whatever dat is’ kan worden. Een 80 urige werkweek in de reiswereld na een al dan niet universitaire opleiding in het een of ander kan eveneens, maar hoeft niet. Zoek je iets daartussenin, dat kan ook.

En voor wie zich af vraagt, ben ik te oud, te jong? Er is geen regel over ‘hoe oud je moet/mag zijn als professioneel zwerver’. Reizigersbloed en leeftijdsdiscriminatie gaan niet samen. Ben jij een verstokte globetrotter, dan is dat wat telt.

Kortom, een beroepsreiziger of hoe er één te worden is niet onder één noemer te vangen.

Heb je reizigersbloed en zoek je naar een passende manier om daar wat mee te doen, dan vind je hier aanknopingspunten.

Aan de slag

Drietand

Instapbanen

Mensen met reizigersbloed hebben over het algemeen ervaring met zelfstandig reizen. Dit is voor alle werkzaamheden als beroepsreiziger belangrijk. Reizen betekent verrassingen tegenkomen. Vaak leuke, maar soms ook lastige en minder leuke. Om als reisprofessional aan de slag te kunnen, kan je geen rondjes gaan rennen en roepen ‘ik weet niet wat ik moet doen’. Kom je hier wat ervaring te kort, dan is het nodig om daar wat aan te doen. Dit kan vrij makkelijk. Eerste tip is om tijdje zelf te gaan reizen zonder vast plan. Trek door Azie, ga naar een taalschool en doe vrijwilligers werk in Zuid Amerika, leid een zomerkamp in Noord Amerika, wordt skileraar, en ga zo maar door.

De praktijk is vaak de beste leermeester om reispro te worden. Instapbanen zijn te vinden via Recrajob. Daarnaast is Cirkelreizen een werkgever die uitdagend en leuk instapwerk heeft in de rondreiswereld. Ook bij Simbo kan je hiervoor terecht. Afhankelijk van je reiservaring kan je bij de overige reisorganisaties terecht (zie opsomming even verderop).

Om meer kans te maken op een reisbaan, kan je ook opleidingen volgen.

Scholing

Kleinere opleidingen

 • IVOR korte praktijk opleiding
 • LOI reisbegeleiding buitenland schriftelijk
 • Interne opleidingen via reisorganisaties (zie hieronder)!

Grotere opleidingen

 • NHTV toerisme hogeschool
 • TIO toerisme / reisbegeleiding
 • INHolland toerisme hogeschool
 • Helicon Eco Wildlife Studies
 • De groene campus
 • Opleidingen journalistiek, culturele antropologie, vrijetijdskunde, biologie, archeologie, en alle studies met een werkveld ‘buiten’. Kijk bij alle hogescholen en universiteiten.
 • Reisfotografie kent geen speciale opleiding. Er zijn vakopleidingen en hogescholen die fotografieopleidingen verzorgen waarmee je je wel in die richting kan ontwikkelen.
 • Reisjournalistiek is geen speciale opleiding, maar het helpt wel als je een opleidingspad tot journalist kiest. Daarna is het aan jouzelf om de reisschoenen aan te trekken en buitenlandse avonturen te zoeken waar je (meteen of na publicatie) geld mee kan verdienen.

Naast deze opleidingen zijn er nog allerhande opleidingen die goed van pas kunnen komen. Deze vind je als toegift onderaan.

Veldwerk bij reisorganisaties

Mensen met reizigersbloed staan vaak liever in het veld, dan dat ze op kantoor ‘reiswerk’ doen. Werk via de rondreisorganisaties is een mogelijkheid om veldwerk te doen. Van enkele weken per jaar (hoogseizoen) tot het hele jaar rond zoeken zij reisbegeleiders.

Afhankelijk van de rondreisorganisatie waar je gaat solliciteren, heb je specifieke ervaring nodig. Je moet in ieder geval voor wat pittiger reisvuren gestaan hebben. Werkervaring met groepen is vaak ook van belang. Aanvullende eisen vind je op de websites van de organisaties.

Alle reisorganisaties kennen een intern opleidingstraject voordat je losgelaten wordt in het veld. Dit interne traject is voor de meeste reispro’s in spé een feest van herkenning. De lessen zijn interessant, want jouw interessegebied. Je medecursisten zijn boeiend, want hebben hetzelfde ‘reisgen’.

Langlauf reisleiders Pontresina

Rondreis reisleiderwerk

Let op; veel reisorganisaties hebben sollicitatie- en selectierondes in het najaar, zodat ze in het voorjaar opleidingen kunnen geven om daarna de startende reisleiders in het nieuwe seizoen in te kunnen zetten.

Standplaats reisleiderwerk

Verzamelsites reiswerk

Ski- of andere lessen geven

Hardwerkende skileraren

Surf- en duikinstructeurs vinden ook geregeld werk in het buitenland.

Schippers en matrozen van zeilboten kunnen binnen en buiten Nederland aan de slag als instructeur of schipper / matroos voor groepen. Er is een onderscheid tussen kajuitboten (witte vloot) en grote oude zeilschepen (bruine vloot).

Kunst op straat

Kunstenaars (sieraden, muziek, tekenen/schilderen, e.v.a.), weten vaak creactieve wegen te vinden om te voorzien in hun levensonderhoud tijdens hun reizend bestaan. Als dit je ligt, vooral gaan doen! Eenmaal op pad, maak je snel contact met medekunstenaars. Zij zijn de beste leerschool om je weg in deze manier van een reizend bestaan te vinden.

Werkreizen

Werken voor een goede doelen organisatie (N.G.O.)

Deze tak van sport is een verhaal apart. Voordat je aan een goede doelen organisatie begint, is het sterk aan te bevelen om zonder liefdadigheidsagenda rond te reizen. Leer eerst mensen uit ´vreemde´ culturen los van je eigen westerse manier van denken kennen. Kijk daarna of je nog steeds van mening bent of, en zo ja hoe, werk bij een N.G.O. iets voor jou is.

Vakbeweging

 • De vakbeweging voor reis(bege)leiders is Harmattan, hier vind je achtergrond informatie over reiswerkgevers.

Toegift; goed van pas opleidingen

Opleidingen natuurgids

Taalopleidingen in reisvorm

De prijzen van taalreizen verschillen enorm. Er zijn goede taalopleidingen waarbij huur van een kamer en de cursus samen, goedkoper is dan een gemiddeld vakantiehuisje huren. Anderen zijn stukken duurder. Het loont om de prijzen te vergelijken.

En dan naar je nieuwe kantoor

Kantoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>