Pustertal, de eigenzinnige cross country wintertrekking

Pustertaler alpen (Dolomieten), de eigenzinnige cross country wintertrekking…

PW Schluderbach pad…is een rare en enigszins avontuurlijke eend in de cross country ski bijt.

Geen onverantwoorde stukken. Dat niet. Maar behalve met de mooiere routes van het zeer ruime Pustertaler loipenetwerk, wordt ook creatief gewerkt met minder gangbare wat ruigere winterwandeltrajecten (ze liggen er toch!). Maar dan wel gewoon op je ski’s.

Plus daar waar simpelweg slim, worden geestdodender stukken langs te drukke wegen overgeslagen met behulp van prima bus- en treinnetwerk.

Plus een niet voor de hand liggende combinatie van verschillende overnachtingsadressen maakt de trekking tot een compleet avontuur.

Met een beetje cowboy mentaliteit kom je zo op plekken die voor (ongebrijpelijk maar waar) velen ‘niet logisch’ zijn. Vooral zo houden ;-) . Toegankelijk voor ieder gemiddeld sportief persoon met langlauf ervaring of voor sportieve alpine skiërs (ruimschoots rode pistes). Er is natuurlijk nooit een 100% sneeuw garantie, maar de routes zijn wel zo uitgezet dat bij weinig sneeuw alles nog heel lang goed te doen is.

Hieronder vind je het meerdaagse programma met opstart training en routes waarvan wij denken dat ze echt tof zijn voor mensen die bovenstaande aanspreekt.

Heb je een groep vrienden, collega’s, of anderszins bij elkaar geraapt zooitje waarmee je deze trip wil doen, maar geen zin in alle organisatie? Verliefdopreizen kan reisbegeleiding en instructeurs voor je regelen en een offerte doen voor de totale reisorganisatie voor een denken wij zeer redelijke prijs.

Inhoud

  • De trekking
  • Foto impressie
  • Je reisdraaiboek; de routes van dag tot dag
  • Niveau
  • Slapen
  • Accommodaties
  • Bagage
  • Sooooow
  • Laatste tip

De trekking

Dag 1 Naar Toblach.
Dag 2 Trainen in de ochtend en een variëteit aan routes naar en rond Toblacher meer en voor de cracks naar de Drei Zinnen Blick.
Dag 3 Pittiger technieken trainen in de ochtend en op weg naar de Sextner Dolomieten met ‘het einde van de wereld’ in het prachtige met grillige rots massieven omgeven Fischleintal met de Talschlusshutte.
Dag 4 Eerst even met de bus en dan de spectaculaire Panorama route vanaf de Kreuzbergpass. Via de Nemes hutte met super Apfelstrudel! Dan verder tot aan Negerdorf. Hier met de skilift omlaag en vanaf Moos op de latten terug naar de hut in het Fischleintal
Dag 5 Vanaf Schluderbach gaat een pittige maar mooie skiroute omhoog naar een van de mooiste hoogte loipes ter wereld; de Platzwiese. Deze skiroute is de uitdaging van deze dag. Aangevuld met een route rond Sexten dorp naar eigen keuze en kunnen.
Dag 6 Een gevarieerde dag. Sowieso de hoogteloipe van Platzwiese is onderdeel van het pakket aan mogelijkheden. Daarna via de achterdeur de prachtige bosroute langs Stolla Alm? Of met sneeuwschoenen de Strudelkopf beklimmen, of… de sauna en het zwembad?
Dag 7 Langzaamaan is het tijd voor de weg terug richting Toblach. Maar niet voordat we naar Prags zijn geweest. De loipe loopt tot achterin het dal waar de Pragser Wildsee / Lago di Braies wordt omgeven door weer een prachtig stuk natuurgeweld. Vanaf Prags terug loopt de loipe ‘vals plat’ omlaag zolang je benen en je afspraak met de skiverhuur het aan kunnen.
Dag 8 Naar…

 

Je reisdraaiboek; de routes van dag tot dag

Gebruik Alpine kaarten van het gebied en de loipe kaarten verkrijgbaar via het VVV om de routes zelf aan te passen aan eigen kunnen, aan weersomstandigheden, etc. De uitvoering van de route is en blijft altijd onder je eigen verantwoordelijkheid. Wij verschaffen alleen onze geheimtips omdat we nu eenmaal een beetje … (?) verslaafd zijn.

Alle adressen en langlaufkaarten zijn vanuit Nederland te vinden via:

Dag 1

Alles in 1 dag rijden, is waarschijnlijk net niet lekker. Tip voor evt. overnachting onderweg: Imst hostel Romedihof vrijwel direct na Fernpas vlak voordat je de A12 richting Innsbruck op rijdt.

Vliegen kan o.a. op Innsbruck met Transavia, van daar zijn er speciale taxibussen die je kan boeken naar Toblach. Trein (o.a. nachttrein) via Treinreiswinkel. Treinstation Toblach zo ongeveer voor de deur van hostel.

Inchecken in hostel Toblach. Check op website de tijd tot hoe laat je kan inchecken! Of bel ze even. Gratis parkeren bij hostel. Zet je auto niet onder een dakgoot i.v.m. vallend ijs / sneeuw van daken.

Net buiten het hostel rechts ligt ‘’Laura’’ voor makkelijk afhaal eten en/of in TL licht prima pizza en pasta (echte Italiaan, dus ook bij TL licht smakelijk!). En bij de diverse hotels rond het hostel kan ook gegeten worden.

Dag 2

Ophalen ski’s (rond de 50 euro voor schoenen, ski’s en stokken, vooraf betalen), waxspray kopen (echt doen, wordt je later heel blij van meestal). Beter niet bij stadion huren. Goede ski’s voor wie een ‘half dagje’ wil rommelen, maar zeker niet voor onze trekking. Ga naar een van de twee skiverhuur (de skischool en de sportwinkel Italosport, beiden in de Dolomitenstrasse zijn goed) bedrijven richting VVV. Vraag Nordic cruising ski’s met sportieve spanning.

Ophalen bij VVV Langlaufpassen (verplicht) en bus abonnement (samen rond 25 plus 30 euro vooraf betalen / 9.00 open). Loipekaarten en busboekjes voor iedereen gratis bij VVV of in hostel. Detailkaarten van Tabacco (no. 010 en no. 031) ook bij VVV verkrijgbaar (i.v.m. hoogtelijnen e.a., niet gratis, wel sterk aan te raden om je routeverloop goed in te kunnen schatten!).

Ochtend training in stadion. Diagonaalpas vlak. Balans, afzet en behendigheid. Begin stokgebruik. Nadruk; latten behendigheid. Er is een goede skischool tevens skiverhuur (op de hoek bij het spoor) vlakbij het hostel of je kan lessen via het stadion afspreken.

Lunch bij stadion.

Middag kort basis ploeg afdalen (en visgraat).

Middag tocht van 8-12 kilometer rond stadion en Toblach meer.

Geoefende langlaufers kunnen lessen eventueel overslaan (alhoewel ;-) , wie wordt er slecht van trainen) en een eigen tocht maken.

Mocht er iets niet lekker zitten van de ski’s of schoenen, dan kan dit vandaag nog geruild worden.

Diner in Toblach, bijvoorbeeld resto Dolomieten (vlakbij /achter hostel richting langlauf stadion) of ga naar Laura. Eten in hostel kan ook, het vult, is goedkoop, of het smaakt…

Dag 3

Broodjes/lunch inkopen. Er zit een bakker (7.00 open, verkoopt ook sportdrank en wat kaas), slager en Rafaissenbank met pinatomaat bij hostel oprijlaan uit, dan rechtsaf richting VVV. Dit is de Dolomietenstrasse. Vrij snel op deze straat vind je de winkeltjes.

Ochtend training stijgen (visgraat) en afdalen (ploegrem pittiger terrein en ploegbochten) in stadion. Gevorderden ook: gestapte bochten, parallel rem, parallel bochten. Daarna op weg richting Sexten.

Lunch onderweg.

Sexten naar Talschluss 2Middag tocht naar Talschlusshutte, deels op latten, deels met bus. Naar keuze iets van 10-15 km. Richting Talschlusshutte is alles vals plat omhoog. Stuk rond Innichen is het minst interessant / langs weg. Doe in ieder geval het super mooie Fischleintal! Deze route komt vanzelf aan het einde van het dal bij de hut. Overal kan je in/uit bus stappen, alleen laatste 2,5 km moet je op de latten afleggen want daar houdt de weg op… (Yes!).

Talschlusshutte accepteert soms alleen groepen en geen individuele boekers. Dan in de omgeving iets zoeken. Alhoewel de Talschlusshutte wel heeeeeeeel leuk is… Je kan er sowieso gaan borrelen aan einde van de dag en dan 2,5 tot 5 km terug naar een van de hotels tussen Moos en Talschluss. De Talchlusshutte staat b.t.w. goed op de berg- en loipekaarten. Bij google staat de hut te veel in de bewoonde wereld. Dit klopt niet.

Dag 4

Broodjes inkopen in Moos of lunch in een van de hutten van Panorama loipe.

Vanaf Talschlusshutte naar Moos op latten.

Van Moos met bus naar Kreuzbergpas.

Panorama loipe zwarte bordenTocht vanaf Kreuzbergpas naar panoramaloipe, dan naar Negerdorf  (300 m stijgen en 250  m dalen, 17 km). Ga via Alpe Nemes hut. Route via de andere hutten alleen voor ver gevorderden. Met lift (ongeveer 14 euro) van Negerdorf terug richting Moos. Eventueel van dalstation stuk met bus. Van Moos of van de laatste halte midden in Fischleintal op de latten naar de Talschlusshutte (2,5 of 5-7 km, 50 of 100 meter stijgen).

Dag 5

Vanaf Talschluss afdalen tot Sexten dorp (ongeveer 10 km, 250 m dalen, 50 m stijgen).

Eventueel broodjes inkopen.

Bus naar Schluderbach (of Bruckele bij slechte omstandigheden) voor een mooie maar pittige klim naar Platzwiese over skitour/winterwanderweg route (7 km, 600 meter stijgen). Neem hier goed de tijd voor! Waarschijnlijk kan meeste met visgraat. Neem wel voor zekerheid spikes mee voor als je ski’s op rugzak moeten. Tof stuk, maar pittig en ongewis of je op ski’s of lopend de route kan doen. Check lawine bericht van te voren of de route veilig is (via VVV Toblach!).

Wie twijfelt over lange klim kan de bus tot Bruckele nemen en daar overstappen op de bus tot Platzwiese. Vanaf bushalte Platzwiese is het 10 minuten over winterwanderweg naar hotel. Al ergens voor Bruckele uitstappen en dan deel van de loipe naar Bruckele nemen is eveneens optie. Ook is het mogelijk om vanaf Bruckele een van de winterwandelwegen omhoog te nemen op de ski’s (500 meter stijgen).

Dag 6

PW panorama 4In de ochtend: de mooie loipe (op 2000 meter hoogte) van de Platzwiese. 7 km en 150 meter hoogteverschil. Waarschijnlijk merk je het verschil aan zuurstof in de lucht goed. De middag is van alles mogelijk. De hoogte loipe nog een keer is zeker geen straf. Maar het hotel stelt ook sneeuwwandelschoenen ter beschikking om de prachtige wandeling naar de Strudelkopf te maken met uitzicht bij goed weer op de ‘Drei Zinnen’. Ongeveer 350 meter stijgen en dalen. Een veel belopen route dus goed te vinden. Check wel altijd de lawine situatie! Van 15.00 tot 17.00 kan je aanschuiven voor soep, taart en nog veel meer lekkers. De sauna is open vanaf tweede helft van de middag. Ook is het zwembad gratis. Een gewone sneeuwwandeling in de omgeving, bijvoorbeeld naar een hut verderop, kan ook. Kortom, van alles is mogelijk.

Toproute extra: Met de bus even naar Bruckele en dan achterlangs via Stolla Alm toegankelijke back country route door het bos en midden tussen de bergen en bovenlangs beek terug, is prachtig. Wel met groepje gaan en kluun (spikes!) materialen meenemen!!! Alhoewel je met een beetje lef het grootste deel op je ski’s omhoog kan bij gemiddelde omstandigheden (ijs niet meegerekend). Wel moet je even van je ski’s af als het pad heel smal wordt en langs een redelijk steile helling voert. Dit stuk is niet gevaarlijk op schoenen, maar niet aan te bevelen op ski’s.

Dag 7

Pittige afdaling naar Bruckele en Prags (500 meter dalen tot Bruckele, daarna 300 meter dalen tot Prags / Schmieden, totaal 16 km). Bij moeilijke sneeuw deels in te korten met de bus of ski’s op je rug en lopen. Dat laatste is zeker ook de moeite waard. Voordat je weer richting Toblach afbuigt, glij eerst nog naar het mooie Lago di Braies / Pragser Wildsee. Heen vals plat omhoog en terug… heerlijk vals plat omlaag (300 m stijgen en dalen, 14 kilometer en evt. in te korten met de bus). Zo lang de tijd en je benen het toelaten. We beschrijven hier 30 km met 1100 meter dalen en 300 meter stijgen. Die hele route is alleen haalbaar voor de super getrainden. Afhankelijk van het weer, de sneeuwomstandigheden en je eigen vaardigheden, kan je hier de mooiste stukken uitkiezen. Het is aan te raden van te voren te informeren of de loipes onder Bruckele tot aan en rond Smieden open zijn, of dat je ten dele even de bus moet nemen. De bustijden zijn beperkt. Hou hier rekening mee.

Het laatste stuk pak je nog even de bus of de trein om de laatste etappe richting Toblach te slechten. Einde van de middag spullen weer inleveren in Toblach.

Eten bij Laura of Dolomieten hotel of waar je dan ook maar neerploft.

Dag 8

….. naar huis, nog verder, mail ons wat je zelf nog voor geheimtips bent gaan opzoeken! De combinatie van trajecten hierboven is wel echt bij elkaar uitgezocht, maar in de omgeving liggen zeker nog andere interessante en super mooie routes.

Niveau

Je hoeft geen marathonloper te zijn voor deze trip, maar wat lef en gewoon goede controle op de latten en een redelijke conditie zijn wel vereist. Deze trip is geschikt voor goede alpine skiërs (ruimschoots rode pistes) met een goede basis conditie of gewoon geoefende langlaufers met een redelijk goede conditie. Om veilig en behendig ook de lastiger etappes te kunnen doen, wordt aangeraden aan het begin (de eerste twee ochtenden) aandacht aan techniek training te besteden. Je moet voor deze trip goed op langlaufski’s kunnen ploegremmen en afdalen in diverse omstandigheden.

Zie ook het Funplan voorbereidingen Nederland om je goed voor te bereiden.

Slapen

DAG PLEK OVERNACHTEN OPMERKING
1-2 Hostel Toblach, Pustertal Hostel ligt direct aan treinstation. Diner in hostel mogelijk, maar lekkerder buiten de deur.
2-3 Hostel Toblach, Pustertal Diner in Toblach
3-4 Talschlusshutte, regio Sexten Diner in hut
4-5 Talschlusshutte, regio Sexten Diner in hut
5-6 Komfort hotel Hohe Gaisl, Platzwiese Namiddag eten (theetijd) en diner in hotel, sauna, zwembad en sneeuwwandelschoenen inbegrepen in hotel.
6-7 Komfort hotel Hohe Gaisl, Platzwiese Namiddag eten (theetijd) en diner in hotel, sauna, zwembad en sneeuwwandelschoenen inbegrepen in hotel.
7-8 Hostel Toblach, Pustertal Diner in Toblach.

Het hostel is overwegend in het weekend te boeken. De andere adressen juist vooral buiten het weekend. Wil je tijdens de kerstvakantie, dan is het maar beperkt (of niet?) mogelijk om losse dagen te boeken. Je kan het altijd proberen, maar de kans is beperkt dat alle accommodaties voor minder dan een week vrije kamers hebben. Overige weken meestal geen probleem. Wel van te voren reserveren als je 100% zeker van deze locaties wil zijn.

Accomodaties

Toblach hostelHet hostel heeft kamers met douche en toilet of met douche en toilet op gang. Eigen handdoek wel meenemen. Er zijn enkele eenpersoonskamers. Er zijn meerdere twee persoonskamers. Het kan zijn dat je met een of enkele kamergenoten prima schone en redelijke grote kamers deelt. Dit kan je van te voren boeken. Prijzen verschillen voor de soorten kamers. Vanaf rond de 25 euro. Ontbijt is eenvoudig, maar toereikend. Dineren is aan te raden buiten het hostel omdat het eten buiten de deur leuker en lekkerder is.

PW Hohe Gaisl

Komfort hotel Gaisl is een luxe rariteit in deze trip. Maar gedane arbeid mag / moet worden beloond. Vroege boekers kunnen een eenpersoonskamer vragen. Er zijn er enkele beschikbaar. Daarnaast zijn er diverse twee persoonskamers voor verschillende prijzen. Behalve goed verzorgde kamers met badlinnen en badjassen is gebruik van sauna, zwembad, sneeuwwandelschoenen en een verwen namiddagmaaltijd (naast ontbijt en diner) inclusief.

Op Platzwiese zijn er nog twee goedkopere overnachtingsmogelijkheden (een naast en een 20 minuten lopen van hotel Hohe Gaisl). Hier geen sauna, namiddag eten of sneeuwschoenen inclusief. Wel hoe dan ook een mooie locatie inclusief!

Sexten naar Talschluss

De Talschlusshutte is een kleine maar goed verzorgde hut met gedeelde kamers (lager). Een- of tweepersoonskamers zijn hier niet mogelijk. Douche en toilet op de gang, eigen handdoek meenemen. Dineren doe je in de gemoedelijke hut die bekend staat om een goede keuken.

Voor kleine groepen (minder dan 10) is niet altijd gelegenheid om te blijven slapen in de Talschlusshutte. Dan zijn er meerdere mogelijkheden in Moos. Of op de Kreuzbergpass. De routes en gebruik van liften en openbaar vervoer moeten dan iets aangepast worden.

In alle gevallen van te voren bellen / mailen voor een reservering!

Meld altijd in de hut waar je naartoe gaat wat je plan van de dag is (zodat ze actie kunnen ondernemen mocht je niet aankomen…). Meld bij die hut ook altijd als je afwijkt van je plan om daar te gaan slapen. Anders rukt de reddingsdienst voor niets uit.

Bagage

Je kan kiezen of je de bagage voor dag 3 tot en met 7 in je dagrugzak meeneemt of een taxi de zwaardere bagage al vooruit laat brengen naar Talschluss en Platzwiese. Je kan hoe dan ook bagage in het hostel achter laten (er zijn lockers). Actuele taxi adressen zijn via VVV verkrijgbaar. Soms kan het zijn dat eigenaar van hotel / hut moet afspreken met taxi voor het overpakken van bagage. Overleg dit van te voren. Hieronder vind je een paklijst met spullen die minimaal nodig zijn. Vul natuurlijk aan naar eigen inzicht wat je zelf nog extra denkt nodig te hebben.

PAKLIJST OPMERKING
Dagrugzak Grootte afhankelijk van wat je er in gaat stoppen ;-)
Zonnebril en -crème
Shawl, muts, dunne en dikke handschoenen (of overhandschoenen over je dunne handschoenen, bijvoorbeeld van Mammut)
Lagen kleding, waaronder thermokleding, sportshirts, fleece
Dikke (extra) fleece en broek voor in hut (op 2000m wordt het erg koud)
Wind- en regendicht jack waar diverse lagen onder passen
Basis EHBO, waaronder blarenpleisters, sporttape, pijnstillers en ook een reddingsdeken van folie (die zijn heel licht!)
Glijwax Kan van te voren ter plekke aangeschaft
Zitmatje
Thermosfles / waterfles Water uit de kraan is veilig drinkwater
Huttensloffen
Bergschoenen en goede extra sokken Voor Strudelkopf wandeling op sneeuwschoenen.
Vochtwerende langlauf of stretch outdoorbroek Wintermodel of vergelijkbaar
Warme nachtkleding
Toilet artikelen Basis mee naar hutten
Reisverzekering met wintersportdekking Polisnummer of pasje mee
Ziektekostenverzekering Pasje mee
Paspoort Meenemen tijdens trekking
Geld / bankpas
Zwemkleding
Handdoek voor in hostel en hut / kleine douchegel / shampoo
Hoofdlampje of zaklampje
Evt. Fototoestel en oplader /  idem telefoon
Energierepen e.d. Onderweg kan je geregeld bijkopen
Overige gangbare spullen en persoonlijke benodigdheden
Simpele sporttas / plunjezak / o.i.d. voor bagagevervoer indien je een taxi je spullen van hut naar hut laat brengen (taxi adressen via VVV). Je kan grote bagage achter laten in hostel! Er is een opslag. Ben je met een klein groepje dan passen natuurlijk gewoon ook grote tassen in de taxi. Advies is om geen losse kleinere spullen te laten vervoeren (gaat nogal eens fout), doe dit bij elkaar in een tas.
Goede Nordic Cruising (op spanning) klassieke ski’s indien je huurt, of je eigen ski’s. Ter plaatse te huren
Spikes Bijvoorbeeld van de ANWB
Bandjes om je ski’s tijdelijk op rugzak te kunnen gespen Kan heel simpel zijn, als het maar werkt. Zitten vaak al op je rugzak, dus dan niet nodig.

S(n)oooowwww

Soooowwww, dat was heel wat. We hopen dat je er van zal genieten! Laat het weten als je alles of een deel gedaan hebt! Vinden we leuk.

Verder een laatste moederlijke / vaderlijke tip!

Vergeet NOOIT dat de natuur sterker dan wie dan ook is. Zorg dat je altijd het laatste weerbericht weet, en waarschuwingen van locals opvolgt. Hiermee bedoelen we niet onwetende andere dagjes mensen, maar wel de wijze raad van je huttenbaas of andere ervaren lokale autoriteiten. Check altijd ook de lawine informatie, negeer de waarschuwingen niet en ook eventueel afgezette loipes altijd respecteren. En als je off loipe gaat, dan sowieso bij de VVV vragen of je geplande routes, te weten in ieder geval Schluderbach, Strudelkopf, en Bruckele (de route via Stolla Alm) veilig zijn! Omdat het hier om officiële winterroutes gaat, is de veiligheid van deze routes wel goed via het VVV op te vragen. Daarnaast is het NOOIT een schande om op plekken waar dingen in de route boven jouw macht gaan (bijvoorbeeld ijzige afdalingen) de ski’s op je rug te binden en een stukske te lopen. Better save than sorry is niet saai, wel wijs.

PW panorama 4PW uitzichtPW panorama 2Panorama loipe groepPanorama Nemes hut skiesSexten naar TalschlussPanorama Nemes hutPW trekkersPW strudel en koffiePW panorama 5PW bordPW Stolla Alm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>