Praag, de over over volle Karelsbrug

Lekker onlogisch de over over volle Karelsbrug :-)

Met de brug, de muziek en de levendige hostelcultuur heb je drie pijlers van Praag om je dagen mee zoet te houden. Bier en kleine betaalbare eettentjes volgen vanzelf. Verder is Praag een openlucht poppenhuis met aan jou de keus wat je er misschien nog verder uit pikt.

Schaken op de Karlesbrug

De Brug

De Karelsbrug in Praag, vergeven van toeristen en toch… er gebeurt altijd iets bijzonders.

Hoe? Waar? …Zet de klok stil! Neem de tijd voor muzikanten, kunstenaars en meer. Iedereen die doorloopt mist veel. Wie stil blijft staan en tijdelijk medebewoner van de brug wordt, kan veel andere dingen gewaar worden. Als een logica raadsel waarbij de verbanden en de bijzonderheden pas zichtbaar worden wanneer je er langer naar kijkt. Op het eerste gezicht verzuip je in de drom die zich over de brug wringt. Maar als brugnomade ga je vanzelf opvallende en vooral ook minder opvallende juweeltjes zien. Ontroerende virtuozen met snaren, blaasinstrumenten, of met papier en potlood. Prachtige ontmoetingen op velerlei gebied kunnen zich zomaar voordoen. En voor de foto camera passeren de mooiste momenten.

Maar dat is niet alles. Praag vult een zwervershart ook buiten de brug met heel veel muziek. Van jazz tot klassiek. En met reisblues achtige hostels, te kust en te keur.

Praag, muziekstad tot op het bot

De Moldau is een prachtige rivier. Praag’s beroemde componist Bedřich Smetana schreef het opzwepende muziekstuk ´Má Vlast Moldau´ met deze eerst kleine en rustige, later wilde en kolkende, watermassa als inspiratie. Niet alleen op de brug die over deze rivier loopt, maken grote en kleinere artiesten hun eigen vertolking van wat Praag en de Moldau met hen doet. Ook de rest van Praag ademt kunst en muziek tot in de kleinste verscholen muziekkeldertjes aan toe. Bezoek tenminste één concert. Jazz, klassiek of een ander genre. Zoek iets van je gading uit het oneindige aanbod. Laat je meevoeren op de golven van heel veel muziek.


Goed om te weten als je naar Praag gaat

De hostel- en dus de betaalbare slaapplaatscultuur in Praag is enorm levendig en tot in hartje centrum doorgedrongen! Het is lastig hier een enkele tip voor een hostel te geven, want er zijn vele goede, leuke, gezellige overnachtingsmogelijkheden. Sommige hostels zijn meer feesthostels, terwijl andere hostels rustiger tot heel rustig zijn. Hou hier rekening mee als je een hostel zoekt. De hostels aan de ‘overkant’ van de brug (aan de burchtkant en niet aan de centrumkant) zijn vaak stiller. Check ook de informatie op de diverse hostelsites. Daar vind je actuele beschrijvingen.

De brug en haar ´bewoners´

Bedřich Smetana, Antonín Dvořák en Leoš Janáček

Smetana als eerste grote componist van zijn tijd, was van grote invloed op Antonín Dvořák die op soortgelijke wijze als hijzelf Tsjechische thema’s in zijn muziek verwerkte. Dvořák wordt met Bedřich Smetana en Leoš Janáček gerekend tot de grootste componisten van de Bohemen.

David Garret speelt hier Symphony No. 9 “From The New World”, second movement van Dvořák.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>