Olympische Seefeld en Leutasch regio winter skating toertochten

PW panorama 2Nu de schaatswinters weg lijken te blijven, blijken de Alpen klaar voor eigenzinnige winterse tochten met een schaatsvariant op ski’s. Freestyle of skating cross country ski is het antwoord.

Een van de betere regio’s voor speciaal deze cross country vorm is de Olympische Seefeld regio. Niet ver over de Duitse grens in noord Oostenrijk. Op 1100 meter hoogte, verstopt achter de Zugspitze en daarmee in een koude luchtstroom. En daarmee is de kans op een goed parcours groot.

Dus wie weet een gouden tip voor Erben Wennemars als het bij DWDD weer kommer en kwel is, of anders gewoon in ieder geval voor de rest van Nederland.

Om maximaal plezier van deze nieuwe insteek te hebben, vind je hier een lekker plan.

‘De laat Erben maar schuiven week’, inclusief voorbereidingspret in Nederland:

  • Begin met het funplan voorbereidingen Nederland. Begin bij voorkeur tenminste 3 maanden van te voren ;-) . Richt je in het geval van dit skating / freestyle plan in eerste instantie op de skating techniek binnen het rolskiën.
  • Ga in de sneeuw vervolgens aan de slag met een meerdaagse training in de skating techniek. Neem alleen de ochtenden les. Zwaarte naar eigen kunnen.
  • Want dan kan je aansluitend dagelijks cross country skating wintertochten maken. Inclusief stempelposten en fel begeerd trailspeldje (langlauf-nadel) op het eind (stempelpas aan begin van de week ophalen bij VVV).
  • Sluit de laatste dag af met een grootse en meeslepende tocht der tochten door jezelf uitgezet. Of… de Ganghoferlauf Leutasch (zie verderop).

Het gebied

279 kilometer strak geprepareerde loipes liggen aan je voeten, of beter; je latten. En voor wie daar niet genoeg aan heeft diverse ten dele meer afgelegen winterwandelpaden om meer ‘off the beaten track’ te gaan. Daarnaast helpt een goede infrastructuur (winterbussen) om trajecten af te stemmen op eigen kunnen.

Klassiek

Willen mensen uit jouw groep skating gemixt met, of alleen klassiek langlauf? Geen paniek. Op dat gebied is er ook meer keuze dan waarschijnlijk in een week haalbaar is. Blauwe tot en met zwarte loipes liggen te wachten. Onder andere de routes door de bossen tussen Mosern en Leutasch zijn buitengewoon mooi.

Klassiek getrainde cross country skiërs kunnen eventueel midden in de week de Gaistaltrail (off piste) van Ehrwald naar Leutasch nemen. In dat geval wel altijd de lawine waarschuwingen checken. Ook is het een optie om met de skischool deze toer te doen.

Overnachten

Seefeld zelf is nogal van de geverfde blondjes met bondjes en hondjes. Voor tochten is dat niet de meest geschikte uitvalsbasis. Alhoewel er wel een erg mooi biathlon stadion is voor geïnteresseerden.

In Leutasch, een van de andere dorpen in de regio, zijn de slaapadressen veel betaalbaarder en er zit een gespecialiseerde skischool voor het sneeuwschaatstochtenplan in de noordzijde van het dorp (naast het Hallenbad).

Een andere goede optie is het gehucht Mosern.

Beide dorpen hebben accommodatie in diverse prijsklassen. Overzichtelijk via het VVV van de Seefeld regio te selecteren en te boeken.

Acco ideeën voor niet te gek budget

Tirol camp aan de zuidkant van Leutasch, tevens Jacobs herberg, met luxe kamers, sauna, zwembad. Ligt wel nogal buiten het centrum, maar boekbaar voor sympathiek budget. Je zit niet vast aan een hele week en dus ook geschikt voor toerweekenden of -weken.

Nul sterren hotel zit meer richting het centrum van Leutasch en ook voor sympathiek budget. Zonder sauna, zwembad, etc.

In het Gaistal, de berg op vanuit Leutasch, ligt Hammermoosalm. Voor wie een nacht de stilte van de winterse bergen op wil zoeken.

In Mosern direct voor de deur oefenen en de loipen op kan bij Seewaldalm. Bellen voor kamers.

Jugendhaus Mosern heeft een wat vage website, maar als je met veel bent, kan je er zeer betaalbaar slapen. Wel ook je ontbijt zelf regelen en een stukske de berg op tijgeren om thuis te komen.

Duurder, maar ook flexibel en geen bizar budget in het centrum van Mosern kan bij Olympia.

In Mosern zijn er diverse ‘bed en breakfast’ voor rond de 30 euro per persoon per nacht en in Leutasch zelfs voor rond de 25 euro per nacht. De hoogtij weken niet mee gerekend. Mail of bel het VVV voor adressen en telefoonnummers voor de dagen dat jij plek zoekt. Lang niet al deze privé adressen hebben een website.

Appartementen ook vanaf een vergelijkbaar bedrag p.p.p.n. Best te bekijken en te vergelijken via website van VVV.

Lessen / trainen

De skischool van Leutasch is behalve in het gewone Alpine skiën, ook gespecialiseerd in Noordse sporten. Regel hier je trainingen. Ook skihuur is hier mogelijk.

Een andere optie is om vanuit Nederland ANVR en NskiV gecertificeerde reisbegeleiders / instructeurs te laten helpen met lessen en/of de organisatie van een instructie- en tochtenweek. Mail ons in dat geval.

Wil je ook biathlon trainen (met schieten), dat kan bij meerdere specialisten. Hier zijn de overige les adressen in de regio.

Ganghoferlauf Leutasch

Zin in een enerverende ervaring? Je mee laten zwepen op het ritme van veel andere Noordse tochten freaks? De internationale Ganghoferlauf van Leutasch, ook wel de Austria Loppet, op 5 en 6 maart 2016, is een Nordic sport spectakel. Zowel voor klassiek (op zaterdag) als skating (op zondag) zijn er afstanden.

!!! Tip 1 voor thuis !!!

Ga vast op zoek naar een rolskiclub in jouw regio en meld je aan voor een cursus! Die starten geregeld in het hele jaar!!! En kijk bij funplan voorbereidingen Nederland voor achtergrond informatie.

Freestyle roller ski (skating)

 En verder… heel veel plezier!!!! En deel je ervaringen bij terugkomst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>