Langlauf 2.0 na-zomerspecial

Langlauf, of ook wel Cross Country Ski, is aan een stevige herrijzenis bezig. Voor zover het in Nederland ooit ergens hoog genoteerd stond dan :-) .

Wat maakt Langlauf 2.0 dan in ene interessant???

TricootjeWant dat was toch de sport die vaag zwetende, vooral a-sportieve of toch wel iets te bejaarde winterschuivelaars aantrok? Met haarband, opgeduwde grijze, of geen haren en een dubieus verwassen tricootje aan het puffende lijf? Of het andere uiterste; extremelingen die van pijn en heel, heel (!) lang en dito zwaar sporten houden? En niets daar tussenin?

Das war einmal! Tijden veranderen!

Langlauf 2.0

Anno winter 2016 is het meer en meer r-e-t-r-o om overvolle pistes een flink eind achter je te laten en de afslag te nemen naar winterse routes in landelijke gebieden. Als het even kan alleen voor jezelf. Ok vooruit, natuurlijk ook voor je vrienden. Op voort zoevende latten. De wind in je haren, af en toe afzien en vooral… de natuur puur en ruig om je heen overal waar je bent. Daar waar je het winterse bergleven tot op het bot kan ervaren. Dat is dus wel ff anders dan schuifelen. En… nog nauwelijks ontdekt door de massa.

PW strudel en koffie

Hoogste tijd dus voor een langlauf 2.0 na-zomerspecial!

Met een stevige inventarisatie van de belangrijkste zaken zoals een goede voorbereiding, training, de beste contacten voor materialen, fascinerende gebieden en niet te vergeten de beste opleiders.

En… wat is het eigenlijk, dat Langlauf 2.0.

Langlauf 2.0

Er zijn twee vormen Langlauf 2.0 of ‘Cross Country Ski nieuwe stijl‘:

 1. Sgf afdaling webversieNatuurtrektochten op langlauflatten met een tenminste licht avontuurlijk karakter. Sowieso weg van drukke skipistes en ook weg van drukkere dorpsloipes. Daar waar de winterse natuur zich grilliger, maar ook mooier laat meemaken. Dit kunnen dagtochten zijn, of meerdaagse trekkingen. Met of zonder bagage vervoer. Van licht avontuurlijk tot extreem. Op klassieke ski’s. Met gebruik van loipes en andere winterroutes op gewone klassieke cross country ski’s. Of zonder gebruik van loipes of enige andere geprepareerde route op speciale back country ski’s. Met dagrugzak, thermosfles, picknick en overige benodigdheden.
 2. PW afdaling webversieToertochten op de latten vergelijkbaar met de natuurijstochten zoals wij die kennen als de ijskoorts maximaal is, maar dan dus op sneeuw. Dit kan zowel op klassieke (recht vooruit) als op skating (schaatsbeweging) cross country (= langlauf) latten. Van jong tot oud en van super getraind tot beginner. Soms in combinatie met een spraakmakende wedstrijd.

Van beide vormen hebben we voorbeelden opgenomen in de special:

 1. Een toegankelijk dicht bij de natuur trekking van een week is uitgewerkt in de Pustertaler Safari.
 2. De natuurijstochten variant maar dan dus op sneeuw is te zien in het Youtube filmpje van de Vasaloppet (klassieke ski’s) even verderop. Wij krijgen daar kippenvel van, en niet van de kou! Of op eigen gelegenheid te organiseren (en behalve 5 en 6 maart 2016 zonder massastart) in de Olympische Seefeld en Leutasch regio. Met zowel ruime mogelijkheden voor klassieke als skatingroutes. Info stempelposten en ‘kruisje’ (= langlauf nadel) via VVV aldaar.

Zeven onderwerpen om tot interessante langlauf natuur avonturen te komen:

 • Langlauf het hele jaar; rolskiles en rolskitochten
 • Langlaufcursussen die echt de moeite waard zijn
 • Spullen
 • Op zoek naar de beste langlauf trekking gebieden in midden Europa
 • Langlauf 2.0 juweeltjes
 • Volledige Safari in Pustertal
 • Wintertochten week in Olympische Seefeld / Leutasch regio

Langlauf het hele jaar; rolskiles en rolskitochten

Voort zoeven op ietwat balans tergende wielen compleet met een ferme extra haal van je stokken is goed voor een flinke dosis fun in Nederland. Niet langer wachten op ijs. Behalve misschien alleen Erben W. Er is veel strak asfalt en dus mogelijkheden voor mooie (rol)skitoertochten te over.

Het fenomeen rolski (zowel klassiek langlauf als skating niet op latten maar op wielen), is niet heel bekend in Nederland. Eigenlijk raar! Het is in ons vlakke land met veel mooi rolasfalt een prachtige mogelijkheid om een- of meerdaagse trektochten, van licht tot zwaar avontuurlijk, vanuit je eigen achtertuin te maken. Ook zijn er geregeld georganiseerde toer- en/of wedstrijdtochten via professionele rolskiclubs of via Vasa de Nordic sport specialist. In de winter zijn de lintjes, kruisjes en medailles niet aan te slepen als er een halve nacht ijs ligt, maar op het asfalt… valt er nog wat te ontdekken!

Want hoe lekker is dat? Rugzak inpakken, gedetailleerde fietskaart mee, goede bescherming (helm, handschoenen en kniebescherming), proviand en kleding en wegwezen. Slapen in trekkershutten, bij vrienden van de fiets of gewoon in de tent die je mee in de rugzak hebt. Een onuitgevonden manier om een mooi avontuur onder handbereik uit te zetten.

Of aanmelden, net als voor natuurschaatstochten, bij de organisatie van eendaagse toer- of wedstrijdtochten met verschillende afstanden. Inclusief stempelposten en medaille. Dan zie je hoe mooi het Nederlands landschap kan zijn.

En o ja, mooi meegenomen; al dat gerol is meteen ook goed als training in zowel technieken als conditie voor cross country safari’s of andere langlauf vormen in de sneeuw!

…Graag alleen wel zonder ongelukken! Een goed begin daarvoor is om lessen te nemen en te trainen.

Dat kan via een rolskiclub:

Geen spullen? Dat is geen probleem. Via de meeste rolskiclubs kan je de eerste lessen materialen lenen of huren.

Handig op de rolski, betekent zowel pret op de Nederlandse wegen als flink beter beslagen ten ijs (sneeuw) aantreden in winters terrein.

Alhoewel rolski je winterfitheid ver op peil brengt, blijft er nog wel een uitdaging wachten eenmaal echt in de sneeuw. De gladheid, veilig en soepel remmen, een krachtige sneeuwafzet en niet te vergeten optimaal handig spelen met een strak staaltje balans zijn toch nog listiger dan je zou verwachten. Technische training kan daarom behalve een tergende, maar daardoor juist leuke uitdaging, ook essentieel zijn voor een goed tochtverloop. Je stapt niet even op de latten en dan ben je de bikkel van de winterse bergen. Daar moet je wel voor aan de bak. Daarom hier:

Langlaufcursussen die echt de moeite waard zijn

Lessen zijn dus belangrijk, maar ook gewoon leuk. Alpine skiërs zullen merken dat ze wel al wat voordeel hebben van het een en ander. Alhoewel juist die vaak verbaasd zijn over wat sneaky kneepjes van het cross country vak…

 • Langlaufschool.
 • SNP outdoorschool.
 • Vasa Sport.
 • Ook kan je voor privé begeleiding (individueel en groepen) in Nederland en in de Alpenlanden contact opnemen met verliefdopreizen.nl. Wij hebben zowel ervaren NskiV gecertificeerde rolski en langlauf instructeurs / tochtenbegeleiders als Tiroler skiverband gecertificeerde ski instructeurs in ons team.
 • Vanaf het najaar zijn er lessen bij langlaufvereniging Gouda op speciale langlaufmatten in de zomerweide van het zwembad van Gouda. Met zowel vlak als licht heuvelachtig terrein.
 • Een aparte uitdaging is mogelijk via de Bas van Goor Foundation. I.s.m. Vasa!

Spullen

In Nederlend (Cothen) zit Vasa. De mannen en vrouwen van dit bedrijf zijn de enige super specialisten in de branche van zowel rolski als langlauf in Nederland. Altijd de moeite waard om op de website te kijken, langs te gaan of ze te bellen voor een afspraak. Eagle sport uit Hoogvliet is een prachtig bedrijf dat onder andere rolski’s maakt. Bel ze voor een afspraak, mocht je geïnteresseerd zijn in hun producten!

 • Vasa shop (rolski en langlauf).
 • Vasa Pdf met veel inhoudelijke informatie. Technieken, materialen, e.v.a.
 • Eagle sport (rolski).
 • Marktplaats! Als je na een introductie cursus rolski betaalbaar verder wil rollen, is marktplaats de moeite waard. Voor klassieke langlaufschoenen kan je hier goed terecht. Daarnaast kan je vaak goedkoop langlaufski’s kopen met bindingen die geschikt zijn voor jouw schoenen (bijvoorbeeld Salomon sns profil voor klassiek, die sloop je er af t.b.v. je nieuwe rolski’s). Langlauf kent helaas veel verschillende bindingen (i.t.t. alpine ski’s). Laat je op jouw club, of bij Vasa of Eagle goed informeren wat je nodig hebt. Of mail verliefdopreizen. Het is wel vaak moeilijker om bindingen en schoenen voor skating via Marktplaats te vinden.
 • Huren bij de lokale skiverhuur is zeker de eerste reis aan te bevelen. Als je tenminste in een gebied zit waar Langlauf ook echt op de kaart staat.

Panorama Nemes hut skiesDe meningen over wax- of schubben ski’s voor klassiek langlauf zijn binnen Nederland nogal verdeeld. In de Alpen niet. Die adviseren zeker in het begin altijd schubben (no-wax) ski’s. Wel is het goed om te checken of huurski’s een redelijk sportieve spanning hebben. Na je rolski voorbereidingen en er van uit gaande dat je ook in de sneeuw nog blijft trainen, zijn spanningsloze schuivelski’s niet lekker. Goede skiverhuur helpt je hier zeker bij. Mega drukke skiverhuurtenten, zoals bijvoorbeeld bij de arena van Toblach, hebben veel slappe ski’s. Ga dan liever bij de kleine gespecialiseerde buurman voor misschien een euro meer je spullen regelen.

Op zoek naar de beste langlauf trekking gebieden in midden Europa

Wat te denken van:

Heb je zelf tips voor lange afstands loipe gebieden, mail ons dan!

In de Scandinavische landen, Oost Europa en Noord Amerika zijn ook talrijke uitgestrekte loipe gebieden te vinden. Voor deze special gaan we echter de uitdaging met de Alpen en de rest van midden Europa aan. Twee redenen. Omdat je niet hoeft te vliegen, kan het veel schelen in de prijs. Daarnaast is voor breder publiek wat ons betreft de informatie over trekken door midden Europa op langlauflatten nog niet heel goed in kaart gebracht.

Langlauf 2.0 juweeltjes

Die zijn daar waar de winternatuur zich echt laat voelen.

PW panorama 4Soms is dat een enkele loipe, al dan niet met klunen of ten dele ongeprepareerd, midden in wat woestere natuur. Maar als het het even kan, mag het ook gewoon een heel gebied zijn van dat kaliber. Dat hoeft niet min of meer op de Mount Everest te zijn. Net buiten de bewoonde wereld liggen soms al de prachtigste routes die bijna iedereen lijkt te zijn vergeten. Wij plaatsen hier onze beste tips. Maar we zijn vooral ook nieuwsgierig waar jouw trekkingshart blij van wordt. Mail ons jouw beste winterroute: contact.

Onze juweeltjes

Gaistal van Ehrwald naar Leutasch (Oostenrijk). Super traject. Wordt veel te weinig gedaan. Misschien wel goed teken voor ‘langlaufen 2.0′. Ga nu het nog in de vergetelheid verscholen ligt. Je kan je aanmelden bij de skischool van Leutasch als je graag met begeleiding deze wat avontuurlijker (want niet officieel geprepareerde en daar is het het mooist vertoeven) loipe wilt doen. Check wel van te voren of er genoeg aanmeldingen zijn, of kom zelf met een groepje. Ga je op eigen gelegenheid, check dan altijd goed de lawine situatie via het VVV!!!!!!

Panorama loipe naar Nemes hutPustertal (Sud Tirol, Italië). Vooral met af en toe vreemdgaan via de winterwandelwegen. Dan kom je op de beste routes.

Favorieten:

 • Vanaf Kreuzbergpas via de winterwandelweg annex loipe naar de Panorama Höhenloipe met diverse hutten, waaronder Alpe Nemes en de route naar Negerdorf (hier skilift omlaag of terug).
 • Brückele naar Plätzwiese met rugzak gevuld ook voor de nacht achterlangs via de Stolla Alm hut over de smalle winterwandel- en skiroute (niet de brede drukke route) en dan slapen in een van de 2 hutten. De volgende morgen de Drei Zinnen bekijken vanaf de Strudelkopf. Terug wel via de brede route (op latten en/of lopen) of eerste pittige stuk met bus.
 • Last but not least is ook interessant (en goed toegankelijk) Sexten met route naar de Talschlusshütte.

Volledige Safari in Pustertal

Zie ook ‘Pustertal, de eigenzinnige cross country wintertrekking‘ voor een compleet (maf) uitgewerkt gratis reisprogramma. Niet voor absolute beginners, maar je hoeft ook geen super crack te zijn. Wel enige voorbereiding nodig. Zie daarvoor dan weer het rolskiplan voor in Nederland.

Wintertochten week in Olympische Seefeld / Leutasch regio

Iedere dag skatingles, gevolgd door een skatingtocht. Steeds een andere route in het bijna 300 km lange netwerk met prachtig geprepareerde sneeuw. Haal onderweg je stempels en aan het einde van de week is het ‘spannend’ voor welke loipe-nadel jij bij het VVV aan mag kloppen.

Daar waar de natuur zich laat voelen

Om in de stemming te komen (voor sneeuwwandelaars én langlaufers):

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>