IJsland heeft Jökulsárlón, het mooiste gletsjermeer ter wereld

Jokulsarlon (Jökulsárlón) is een prachtig ijsmeer in het zuidoosten van IJsland.

Bijna pijnlijk makkelijk te bereiken via de rondweg nummer 1. De ringweg die sinds enkele decennia heel IJsland rond gaat. Voor een rubriek met reisjuweeltjes en geheimtips, is de romantiek van het afzien om ergens te komen over het algemeen best charmant. Maar dat gaat hier niet op. Direct aan deze weg, super eenvoudig te vinden, en (!) toch niet minder verrassend, is er Jökulsárlón. Het mooiste gletsjermeer ter wereld.

Behalve een klein beetje op de grootste parkeerplaats direct aan het meer, is het (nog) nergens druk. Een strandwandeling aan de overkant en een oeverwandeling op de zuidwest oever, wordt door zo goed als niemand gedaan. Een uitgelezen kans voor heerlijk uitwaaien, mooie foto’s en genieten van de prachtige plek.

De grotere parkeerplaats ligt aan de oostzijde van het meer. Hier kan je ook snacks en souvenirs kopen, een ijsmeer boottoer boeken en is er een infobord met geologische informatie. Aan de overkant van de weg bij de zee is er eveneens een parkeerplaats. Om ijsschotsen in de zee te bekijken of een zwartstrandwandeling te maken. Langs de zuidwest oever liggen diverse kleinere parkeerplaatsen. Daarvandaan kan je een stuk langs het meer richting een van de gletsjertongen wandelen.

Hoe kom je er

Vanuit Reykjavik in een dag te bereiken. Via de zuidkant van de IJsland ringweg no. 1 in oostelijke richting. Zelfde dag terug naar de hoofdstad kan in theorie wel, maar is erg veel van het goede. Op en neer in een keer is 10 uur netto reistijd… En ook een enorm gemiste kans. Op de route naar het ijsbergen meer Jökulsárlón, kom je langs, of in de buurt van, veel boeiende ‘IJslandspots’. Watervallen, gletsjers, thermische bronnen, gijsers, nationale parken,… Bijna een pretpark, maar dan wel een van de natuur en zonder massa’s medemensen. Alhoewel… in juli en augustus begint het wel aardig druk te worden. Maar doe je een kleine loupe anders dan de beaten track, dan kan je dat aardig ontwijken. Ook worden er (nog) geen entree gelden gevraagd. Wel heb je natuurlijk kosten aan autohuur. Dat dan wel ;-) .

Tickets

Vliegtickets naar IJsland zijn enorm gedaald in prijs. WOW en Icelandair zijn de bekendste aanbieders. Op skyscanner kan je checken wat de beste prijzen zijn voor jouw vliegdata.

Vervoer op IJsland

Met Grayline of Flybus kom je van het vliegveld in het centrum van Reykjavik (ongeveer 45 minuten rijden).

Auto’s huren is goed te doen, maar kost wel wat. Rentalcars.com geeft een prijsvergelijking van enkele aanbieders. Sadcars beweert de goedkoopste te zijn, dus ook handig om even te kijken wat die hebben. Reisvormen heeft een uitgebreid verhaal over autorijden in IJsland. Als je een auto huurt, let dan op de voorwaarden. Met een gewone auto mag je niet op alle wegen rijden. Met een 4wheeldrive mag meer (maar ook niet alles).

In Reykjavik zelf heb je geen auto nodig (zelfs beter van niet). Alles is te belopen of goed met de lokale bus te doen.

Voor een gewone roadtrip of een off-the road roadtrip buiten Reykjavik, is er geen makkelijk openbaar vervoer. Alhoewel dit sinds 2016 in rap tempo begint te veranderen! Vanaf Keflavik (vliegveld) en Reykjavik, kan je de overlandbus naar Akureyri (Noord IJsland) nemen met een uitstapmogelijkheid bij onder andere de thermische poelen met hostel en camping van Hveravellir. Daarnaast is er een landelijk hop on hop off busnetwerk. Voor de laatste ontwikkelingen is het aan te bevelen zelf ook even Google te visiteren met wat zoekopdrachten.

Er zijn via Grayline en diverse andere aanbieders georganiseerde tours door heel IJsland mogelijk. Ook via hostels of hotels zijn georganiseerde tours makkelijk te boeken.

Reykjavik

IJsland zelf is pittig aan de prijs. Hostels in Reykjavik (zie o.a. hostelworld en HI hostels of Booking.com) zijn echter goed te betalen. Boodschappen halen bij de supermarkt, koken in de keuken met je hostelgenoten en zo geld sparen voor een trip buiten de stad, houdt je bankrekening enige mate op peil. In de hoofdwinkelstraat genaamd Laugavegur zit supermarkt Bonus en ook in of in de buurt van deze straat zijn enkele hostels. Vanaf hier is de gehele binnenstad goed te belopen.

Tip in Reykjavik; behalve een dag de leuke stad door sjouwen, huur ook een fiets en cross wat rond langs de kust van Reykjavik centrum. Westzijde naar de vuurtoren, zuidzijde naar thermische bronnen vlak aan zee. Je ziet daar ongeacht de temperatuur mensen de ijskoude zee in springen.

Panorama op hele centrum van Reykjavik:Reykjavik panorama webversie

Reisgidsen

Dominicus, Rough Guide en Lonely Planet hebben goede gidsen over IJsland. En verder is er over het algemeen heel veel goede info over IJsland. Het is ook altijd de moeite waard om onderweg even te stoppen en info en kaarten op te halen bij de lokale VVV’s!

Het weer

Het weer is echt een ding op IJsland. Dachten wij dat we in Nederland onstuimig en wisselvallig weer hadden. Nou nee dus. IJsland doet dat beter. Check weerberichten op en.vedur.is. Per uur en per ongeveer vierkante kilometer veranderlijk.

48 plaatjes bij “bewijzen” dat IJsland een andere planeet is ;-)

Andere planeet?

Reisvormen

Op de website van Reisvormen, vind je aanvullende info over IJsland en Jökulsárlón.

Reisvormen noemt een aantal aanbieders voor IJsland. Verliefdopreizen voegt daar graag nog SNP natuurreizen en Askja reizen aan toe voor georganiseerde reizen (zowel individueel als in groepsverband). SNP en Askja hebben jarenlange ervaring op IJsland met lichtere en zwaardere natuurreizen. Naast de ‘hotspots’, bieden deze twee reisorganisaties ook reizen wat verder van de massa af.

Kijk bij hostelworld en HI hostels voor betaalbaar zelf georganiseerd slapen. Vooral die laatste heeft acco’s strak op de route naar Jökulsárlón. Check altijd (!) van te voren of er plek is. Vaak is het ook mogelijk een tentje op te zetten bij de hostels. Hostelgasten en kampeerders kunnen koken in de gezamenlijke keuken van de hostels.

Soms heeft Booking.com ook mooie aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>